.

La recerca històrica de Solé se centra en la qüestió de la repressió duta a terme en el primer franquisme a nivell local i comarcal.

Aquest passat dijous 18 de gener, i com a acte previ a la Festa Major d’hivern de Constantí, es presentava al Sindicat Agrícola el llibre ‘Dret a castigar? La Llei de Responsabilitats Polítiques al Tarragonès (1939-1945)’, del jove historiador constantinenc, Albert Solé Fernández.

La Sala Macià Martorell del Sindicat es va omplir de públic en un acte que va ser presentat per la Dra. Montserrat Duch, catedràtica d’història contemporània de la RV i autora del pròleg del llibre, i que va comptar també amb la presència de Rafel Bergadà, president del Sindicat Agrícola, l’alcalde Oscar Sánchez, que va ser l’encarregat de tancar l’acte, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Dolors Fortuny.

Graduat en Història, amb menció en Història de les Formacions Socials i Polítiques, per la Universitat Rovira i Virgili, aquest és el primer llibre que publica Albert Solé. La seva recerca històrica se centra en la qüestió de la repressió duta a terme en el primer franquisme a nivell local i comarcal, en especial sobre la Llei de Responsabilitats Polítiques de 1939 i la seva aplicació fins l’any 1945.

El llibre presenta un acurat estudi de l’aplicació d’aquesta norma i els seus efectes a tots els municipis del Tarragonès, una llei que va permetre la depuració política i ideològica del bloc ciutadà que va donar suport a la Segona República. Un capítol de la història complex, que va passar per diversos moments, però que va tenir en la repressió sistematitzada i legalitzada una característica recurrent. Es va dur a terme principalment a través de la repressió econòmica i tingué uns profunds efectes socials durant els anys de la postguerra.