.

Foto de la celebració dels 30 anys del CNL

Foto de la celebració dels 30 anys del CNL

El regidor de Cultura, Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, i Anna Saperas, directora del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, han assistit a l’acte de celebració del 30è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística que s’ha fet aquest dimec res al vespre a Barcelona i que ha estat presidit per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

En la seva intervenció d’obertura de l’acte, la consellera Vilallonga ha destacat que “som aquí per posar en valor el compromís, la tasca i l’aliança construïda i compartida entre la Generalitat i els ajuntaments, consells comarcals i diputacions, els professionals, l’alumnat, centres educatius, empreses i entitats locals. En definitiva, la societat catalana”. I ha afegit: “És un honor i una responsabilitat inventariar aquests 30 anys de treball conjunt per incorporar el màxim de gent possible a la llengua pròpia del país, una llengua que ha de ser vehicle de comunicació i cohesió social”.

Per la seva banda, Ester Franquesa ha destacat que “sense el Consorci el país seria diferent. Veure el camí recorregut pel Consorci il·lusiona i fa respecte. Mereix reconeixement per l’esforç ingent, quotidià i constant de cercar les millors condicions per a la llengua, amb la complicitat d’entitats, establiments i empreses d’àmbit local i comarcal que dibuixen un cercle on la llengua és ben rebuda per ser-hi usada i apresa”.

30 anys de Política Lingüística al servei del país
Creat el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha ensenyat català a 1.900.000 persones que han passat pels 83.565 cursos organitzats arreu del territori. També ha format 137.000 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua i ha participat en l’extensió territorial de programes com “Català i Empresa. Ja estàs al dia?” o l'”I tu, jugues en català?”, sempre treballant en xarxa al territori, amb la col·laboració de més de 880 entitats i 4.170 establiments comercials adherits.

L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. Sempre amb la voluntat d’incorporar nous parlants i alhora promoure la cohesió social, ha esdevingut una institució clau en l’acolliment lingüístic dels ciutadans nouvinguts, que actualment són un 72 % de l’alumnat.  La celebració dels 30 anys coincideix amb l’aplicació plena dels nous estatuts de l’organisme, que han servit per donar-hi un nou impuls.

L’acció del Consorci és un model d’èxit creixent, que el 2018 va comptar amb més de 3.700 cursos i més de 80.000 inscripcions per tot Catalunya i que el primer semestre del 2019 han millorat significativament. Actualment formen el Consorci, junt amb la Generalitat, 135 administracions públiques entre ajuntaments, consells comarcals i Diputacions a 146 punts d’atenció organitzats en 22 centres de normalització lingüística. Hi presten servei 744 professionals, entre directius, tècnics de dinamització, assessorament i ensenyament i personal administratiu.

El treball en xarxa, la complicitat i el compromís dels diferents ens que en formen part, així com també d’institucions privades, han fet del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.

Les persones, al centre de la celebració
L’acte de celebració respon a la voluntat d’explicitar formalment i donar visibilitat al treball que es porta a terme als centres, gràcies als professionals, les entitats, els establiments i totes les persones que hi han contribuït. Ha tingut com a protagonistes alumnes dels cursos de català i participants al Voluntariat per la llengua procedents de Romania, la Xina, Rússia, Ucraïna, Albània, Costa Rica, Veneçuela, l’Uruguai, el Senegal i el Marroc. La seva participació simbolitza el reconeixement a tots els aprenents de llengua catalana que, al llarg d’aquests 30 anys, s’han format al Consorci.

L’acte ha comptat amb un espectacle que combinava humor i rigor informatiu, de la mà de l’actriu Emma Vilarasau i de l’actor Quimet Pla, que han conduït una hora de vivències i emocions amb la direcció de Josep Maria Mestres i guió de Guillem-Jordi Graells. També hi han participat Lídia Pujol, que ha interpretat “He mirat aquesta terra”, el poema de Salvador Espriu musicat per Raimon, i “Hi ha gent”, amb lletra de Joan Vergés i música de Toti Soler.

Halldor Mar, el cantatautor islandès de Katalonski, ha interpretat la cançó El català és futur, estrenada aquest estiu expressament per celebrar l’aniversari del Consorci. Un ritme optimista, que destaca el paper fonamental de la llengua en la cohesió social del país en termes esperançadors de futur.

/* JS para menú plegable móvil Divi */