.

Càrrega d’un dels vehices del CAT, aquest matí. Foto: Tarragona21

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha iniciat la renovació de la seva flota de vehicles amb l’entrada en el món del cotxe elèctric. Són sis vehicles, quatre furgonetes i dos turismes elèctrics, que han estat presentats avui i que disposen de set carregadors a les instal·lacions de la carretera T-11, més altres en altres punts del territori i una ampliació futura de la flota. Els vehicles presenten una autonomia de 200 quilòmetres, suficient per a les necessitat de mobilitat de la companyia.

La renovacio “se situa en el marc d’accions sobre el medi ambient i la sostenibilitat del Pla Estratègic 2018-2021”, ha explicat el director-gerent de la companyia, Josep-Xavier Pujol. El cost anual és de 51.500 euros a través de la modalitat rènting. La resta de la flota, fins arribar a la seva totalitat, 36 unitats, s’aniran renovant fins l’any 2021, que és quan es preveu que tota la flota de vehicles sigui amb motor elèctric 100%, tret d’alguns que per les seves prestacions hagin de ser amb motor híbrid.

Pujol ha explicat a la premsa que la companyia té tres línies d’actuació en el Pla de Sosteniblitat. A part de la renovació de la flota, disposa de tres parcs fotovoltàics, “amb el que ajudem a mitigar la petjada del diòxid de carboni, estalviant 20 tones de CO2 a l’any”. En aquest sentit, es vol ampliar la capacitat de producció d’energia fotovoltàica, que ha generat set milions de kilovats/hora des del 2013. Finalment, la tercera línia de sostenibilitat “vol contribuir a la gestió alternativa dels fangs que es fan a la planta per retornar-los al Delta de l’Ebre”.

El CAT, gran consumidor d’energia elèctrica -consumeix 60 milions de kilovats / any-, utilitza l’energia procedent de fonts renovables no fòssils en un 90 per cent.

Quatre dels sis vehicles elètrics que la companyia ha presentat avui. Foto: Tarragona21

Tornant als vehicles elèctrics, el CAT ha instal·lat carregadors a les instal·lacions centrals, a l’Estació de Tractament de l’Aigua Potable i també al punt de captació, a Campredó, amb un total d’11 unitats.. El desplegament d’aquests carregadors està basat en un estudi que permeti cobrir els desplaçaments habituals per tota l’àrea d’influència del CAT. I contempla a mig termini la incorporació de nous carregadors a l’Estació de Bombament del Vendrell, Calafell i Valls.

Tant a l’ETAP com a les instal·lacions centrals, es disposa d’un carregador ràpid que permet recuperar l’autonomia dels vehicles en menys de 30 minuts. La instal·lació d’aquesta primera fase de carregadors ha estat parcialment finançada amb el Plan MOVALT Infraestructura, una ajuda que ha estat finançada pel Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital.

Els carregadors també podran ser utilitzats per les persones que vinguin a visitar el CAT i pel personal del Consorci que disposi de vehicle elèctric propi. D’aquesta manera el Consorci també vol contribuir a la cultura del canvi cap a una societat més sostenible entre els seus treballadors.

D’altra banda, encara en el marc d’accions sobre el medi ambient i la sostenibilitat, el CAT disposa de tres plantes fotovoltaiques en règim de lloguer als dipòsits de les instal·lacions de Constantí, Perafort i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La producció d’energia en aquestes instal·lacions des de l’any 2013, quan van entrar en funcionament, fins a finals de novembre de 2018, és de 7.103.192 kWh amb un estalvi d’emissions de CO2 de 2.784 tones.

El CAT té previst incrementar la producció d’energia a través de les plantes fotovoltaiques, instal·lant plaques als nous dipòsits que es construiran entre els anys 2020 i 2021, ubicats al Vendrell, Cunit i Vila-seca.