.

El conseller, presentant avui els resultats dels estudis

Els resultats dels estudis fets a partir de les dades dels punts de mesurament situats al Camp de Tarragona  per la Generalitat sostenen que la qualitat de l’aire en aquesta zona “no és significativament diferent” de la de la resta de Catalunya i “no suposa riscos per a la salut dels seus habitants”. Tampoc afirma que sigui bona.

Tot i això, donada la convivència entre l’activitat industrial i les àrees urbanes, s’ha dissenyat un sistema de vigilància de qualitat de l’aire específic per a la zona que contempla l’augment del nombre de punts de vigilància com el nombre de compostos determinats ja què mesuren un ampli ventall de compostos orgànic volàtils.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, han presentat aquest dijous les dades relatives a la qualitat de l’aire a Catalunya durant l’any 2016.

La situació general al nostre país és de “compliment de la majoria d’objectius que marca la normativa”. Dels 15 contaminants avaluats, la gran majoria registren nivells molt inferiors als màxims permesos. Aquestes dades provenen dels 673 mesuraments automàtics i més de mil mesuraments manuals que alimenten la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), situats en 127 punts de mesurament de 82 municipis.

Problemes a Barcelona

Ara bé, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) superen determinats límits, fixats per la Unió Europea, a la conurbació de Barcelona, com ha anat passant històricament.

La tendència ha estat a l’estabilització en els darrers anys en el cas de l’NO2, mentre que en el de les partícules s’observa una tendència a la baixa, tot i que no s’assoleixen els valors recomanats per l’OMS. L’increment d’activitat econòmica i de mobilitat no es reflexa en un augment dels nivells de contaminants, ja que també es veuen molt influïts per les condicions meteorològiques.

Per al conseller, “la manca de qualitat suficient de l’aire a l’àrea de Barcelona és un problema real, actual, no de futur, i crònic, que arrosseguem de fa molts anys. Un problema que afecta la salut de tots”.
Juntament amb la de la conurbació de Barcelona, la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona és objecte “d’una atenció especial”, i s’hi destina “una gran part dels recursos de les xarxes tecnològiques de vigilància”, afirma Rull. Des de l’any 2008, existeix “una col·laboració permanent entre institucions per estudiar si hi ha efectes sobre la població i poder actuar preventivament”.

El 2015, la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona va néixer amb la voluntat d’esdevenir la plataforma que aglutina, comparteixi i canalitza les actuacions generades per qualsevol agent i mantenir informats els ciutadans del territori.

Nova eina de consulta de les dades de qualitat de l’aire

Amb l’objectiu de facilitar l’accés a les dades de qualitat de l’aire, s’ha dissenyat un aplicatiu que permet consultar les dades de les estacions georeferenciades a temps real, i l’evolució de cada contaminant al llarg d’una setmana.

Consulteu l’Anuari ‘La qualitat de l’are a Catalunya’ en aquest enllaç.