.

.

TOTS 21

Una de les xerrades que s'han organitzat a Tarragona amb motiu del 30è aniversari de l'Associació Egueiro. Foto: ACN

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha participat aquest divendres a Tarragona en l’acte de commemoració del 30è aniversari de l’Associació Egueiro, una entitat que disposa de diferents comunitats terapèutiques i pisos de suport a la reinserció a Catalunya.

L’ens desenvolupa programes de rehabilitació de drogodependències i de compliment de mesures penals alternatives. L’any passat a Catalunya els jutjats van oficiar 51 demandes en aquest àmbit i vuit comunitats terapèutiques acollien 120 persones complint mesures alternatives. Gordó ha destacat els resultats “positius” d’aquesta fórmula perquè, segons ha subratllat, “les penes han de servir per rehabilitar les persones i reinserir-les a la societat”.

Les mesures penals alternatives són una resposta menys aflictiva que les penes privatives de llibertat per la comissió d’una falta, d’un delicte lleu o menys greu, i van lligades habitualment a treballs en benefici de la comunitat. Tot i això, també hi ha altres mesures com la suspensió del compliment de determinades penes de presó condicionades al tractament de deshabituació del consum de drogues, que sovint és on rau la causa de la conducta delictiva i que s’acompleixen en comunitats terapèutiques.

Aquest tipus de persones drogodependents presenten, sovint, problemàtiques de salut mental, per la qual cosa compleixen les mesures dictades en centres de la xarxa de salut mental o, segons l’evolució, en centres de tractament ambulatori. En aquest sentit, el president de l’Associació Egueiro, Jaume Vilanova, ha constatat que si aquestes persones no es “curen” la drogodependència tenen ” tots els números” de tornar a reincidir en l’àmbit delictiu.