.

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Óscar Sánchez, i l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, durant la presentació del nou vehicle de neteja viària. Foto: Consell Comarcal

Recorden aquella campanya de l’Agència de Residus de Catalunya que va ser tan mediàtica i que amb una cançoneta repetitiva enunciava: ‘Envàs, on vas?’ Va tenir tal èxit que va contribuir a la reducció de la mala separació dels residus a les llars catalanes.

Les campanyes de conscienciació solen tenir un efecte directe en la població i en el cas dels residus domèstics, la tasca a fer és gran ja que el principal problema es genera en la separació domèstica de la brossa.

La tasca ciutadana de separació correcta dels residus domèstics és la base on rau la millora del medi ambient, reduint l’agressió que suporta el planeta. Separar bé és també abaratir tot el procés, és rentable econòmicament. La Unió Europea fixa uns límits que si no es compleixen acabaran provocant sancions als infractors. Els ciutadans hi tenen molt a dir, són la peça clau de la millora del sistema.

Per tal de conscienciar la ciutadania de la necessitat que s’hi impliqui més en la correcta recollida selectiva de la brossa, el Consell Comarcal del Tarragonès iniciarà una campanya que consistirà en:

Instal.lació de carpes informatives.- De forma itinerant, pels diferents municipis que integren el contracte de recollida de residus del Consell Comarcal del Tarragonès s’instal·laran carpes amb material informatiu i altre tipus de material, com ara bosses de ràfia (que són diferents per colors en funció del tipus de residu que va dins) o bé cubells destinats a la matèria orgànica.

Informar a la població.- Personal de Consell Comarcal del Tarragonès farà tasques d’informació a la població en general i s’ocuparà així mateix de fer el repartiment del material de la campanya.

Ruta itinerant per als municipis.- La campanya serà itinerant pels municipis que formen part del contracte de recollida de la brossa del Consell Comarcal. La campanya, que ja s’anunciarà, vol arribar al màxim de la ciutadania.

Nous vehices de neteja viària del Consell Comarcal del Tarragonès. Foto: Cedida

Què es busca amb la campanya?- El Consell Comarcal busca especialment fer un recordatori als habitants dels municipis que han delegat la gestió de la recollida de la brossa en el Consell Comarcal de quin tipus de residus van en cada contenidor.

Quin és el problema dels residus?

Com ha detectat des de fa anys l’Agència de Residus i la pròpia UE, la mala selecció domèstica dels residus encareix tot el procés. Fer la mala selecció des de casa suposa barrejar articles i productes en la mateixa bossa de brossa. Això malmet el medi ambient i encareix el procés de separació que es fa posteriorment.
En el cas de la matèria orgànica, trobar-se una bossa de plàstic, una pila o una llauna dificulten el seu reciclatge (o compostatge). Són els anomenats ‘impropis’.

Abaratir els costos separant bé la brossa.- Separar bé els residus en cada fracció abarateix els costos econòmics globals de la gestió de residus que recauen en els municipis i repercuteixen en l’economia de tothom.

Com afecta al medi ambient la mala selecció?- Llençar els residus barrejats significa malbaratar recursos naturals, incrementar l’ús d’energia i augmentar les emissions que causen l’emergència climàtica. Actualment, el tractament de residus municipals és el responsable d’un alt percentatge d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

És la nostra responsabilitat?- Separar bé és una tasca de coresponsabilitat del veïns i veïnes dels municipis de la comarca, no només de les institucions o organismes públics o privats.
La Unió Europea determina que l’any 2030, la separació correcta dels residus domèstics ha de ser del 60%, lluny encara de les xifres actuals.

Pagar per generar residus.- La UE determina que es pagarà per generar residus i es bonificarà aquells que reciclin bé. Aquesta política acabarà arribant al ciutadà i per això s’identificarà de qui és cada brossa.

La cura del medi ambient, tan agredit, és una tasca imprescindible que comença a la nostra casa amb un costum tan senzill com és el de separar bé els residus.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */