.

Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès.

El ple del Consell Comarcal del Tarragonès ha aprovat el plec de clàusules del nou contracte de la brossa, amb el qual es donarà servei a 18 dels 22 municipis de la comarca. Un cop aprovat aquest plec, el nou contracte es traurà a concurs i es preveu que entri en vigor en un període inferior a 6 mesos, des de formalització del contracte d’adjudicació. La durada del nou contracte serà de deu anys i tindrà un import total per a aquest període, de prop de 59 milions d’euros.

A nivell econòmic i com a novetat, destaca el fet que la retribució que es farà a l’empresa concessionària tindrà una part fixa i una variable, la qual anirà lligada a l’assoliment d’uns objectius definits en el plec de clàusules ara aprovat. Aquests objectius tenen a veure amb la reducció, de manera anual, del percentatge de quilos de fracció resta recollits i amb un consegüent augment dels quilos de recollida selectiva (fracció vidre, paper i cartró, envasos lleugers…). En aquest sentit, i tenint en compte la situació de partida actual (el 82% del total de quilos recollits és de fracció resta i el 18% restant és de fracció selectiva), s’ha fixat que els percentatges que l’empresa adjudicatària reculli l’últim any de contracte siguin del 40 %, en fracció resta, i del 60%, pel que fa a recollida selectiva.

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid, explica que “aquesta nova modalitat de retribució busca obtenir un major compromís de l’empresa concessionària, la qual assumirà un risc per tal de rebre el 100% de l’import adjudicat. El Consell Comarcal del Tarragonès continuarà promovent el reciclatge i donant suport a les iniciatives mediambientals destinades a l’increment de la recollida selectiva, però l’adjudicatari del servei haurà de responsabilitzar-se de l’assoliment dels objectius fixats, ja sigui amb campanyes de sensibilització als pobles de la comarca o amb altres eines que tingui a l’abast”.

Aquest plec de clàusules preveu a més, una ampliació, millora i modernització dels serveis que fins ara s’oferien als municipis del Tarragonès en matèria de neteja i recollida de residus. Per dur a terme les diverses tasques previstes, el nou adjudicatari haurà d’aportar els vehicles (camions, màquines escombradores, vehicles de repàs previ al buidat de contenidors, etc.) i la resta de material que sigui necessari.

El conjunt del contracte comporta la realització de tres grans serveis: el servei de recollida d’escombraries, el servei de neteja viària i de platges i la gestió de les deixalleries comarcals. A nivell de millores en el servei de recollida d’escombraries, el nou contracte preveu la renovació de tots els contenidors de superfície dels municipis adscrits al servei. Així mateix, també està prevista la renovació de bona part dels contenidors soterrats que hi ha en aquests mateixos municipis. Per la seva banda, el servei de neteja viària i de platges només s’oferirà a Altafulla on també es donarà el servei de porta a porta en els carrers del nucli antic.

Per tot plegat, el president del Consell Comarcal destaca que “el nou contracte de la brossa és més complet i permet oferir un servei més ampli i amb diverses  millores per als municipis adherits, cadascun dels quals disposa d’uns o altres serveis en funció de les seves necessitats”.

El CCT desencalla un tema pendent

L’aprovació del plec de clàusules del nou contracte de la brossa ha estat possible amb els vots favorables de PSC, CiU, PP i Cs, mentre que ERC i la CUP hi han votat en contra. D’aquesta manera, l’ens supramunicipal ha aconseguit desencallar el principal tema pendent que tenia des que finalitzés l’anterior contracte, el 31 de desembre de 2016.

Aquest és un servei bàsic, especialment per als municipis més petits del Tarragonès, que sense l’actuació que ofereix la institució comarcal es veurien privats d’aquestes accions en l’àmbit mediambiental. El contracte de la brossa permet mancomunar esforços per obtenir uns serveis de qualitat equiparables als que reben les grans ciutats.

Els 18 municipis integrats en el nou contracte de la brossa són Altafulla, Creixell, la Canonja, el Catllar, el Morell, la Nou de Gaià, Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, la Pobla de Montornès, Renau, la Riera de Gaià, Roda de Berà, Salomó, la Secuita, Torredembarra, Vespella de Gaià i Vilallonga del Camp.

“L’aprovació del plec de clàusules del nou contracte de la brossa ha estat difícil perquè calia estudiar bé les necessitats de cada municipi i les millores que havíem d’oferir-los. Només així es podia aconseguir que aquest servei representi un pas endavant per als habitants del Tarragonès que se n’han de beneficiar. A més, cal recordar que el de la brossa, és un servei necessari per al conjunt de la població i això és el que fa que se n’hagin de cuidar molt bé tots els detalls. Per tot plegat, cal reconèixer l’esforç de tothom  per fer que aquest servei tan important per als municipis petits de la comarca, pugui tirar endavant”, explica Cid.