.

.

TOTS 21

La presentació dels pressupostos s'ha dut a terme aquest matí. Foto: Cedida

La presentació dels pressupostos s’ha dut a terme aquest matí. Foto: Cedida

El pressupost general del Consell Comarcal del Baix Camp per a l’any 2023 és de 27.634.263,41 euros, el que significa un increment del 75% respecte al de l’any 2022, que era de 15.736.381 euros. Cal destacar que l’augment del pressupost, principalment, és degut a l’increment de la partida d’inversions, que ha passat dels 3 MEUR en l’exercici anterior als gairebé 12 MEUR en l’any 2023. 

El pressupost global del Consell Comarcal i dels seus ens instrumentals és d’un total 75.633.657,64 euros. Desglossat de la següent manera: 

– Consell Comarcal del Baix Camp: 27.634.263,41 euros 

– Secomsa: 27.510.509,46 euros 

– Secomsa Cambrils: 3.603.152,70 euros 

– Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp: 2.855.409,07 euros 

– Comaigua: 14.030.323,00 euros. 

Partida d’inversions de 12 MEUR
El conjunt de les inversions previstes per a l’any 2023, entre el Consell Comarcal i els seus ens instrumentals, suma gairebé un total de 12 MEUR. Aquesta es desenvolupa principalment en dues parts. Per una part, 8 MEUR de la partida d’inversions van destinats en inversions per a la millora de les plantes de Tractament de Residus de Botarell en diferents accions com l’adquisició de nova maquinària pel pretractament de maquinària fixa, pel tractament mecànic de 2a línia i l’ampliació dels biofiltres, entre d’altres. I per l’altra, els 4 MEUR restants de la partida són per dur a terme accions de sanejament en depuradores existents de la comarca i inversions com és el cas de la construcció de la nova depuradora de Riudecanyes amb una partida de 1,7 MEUR o l’ampliació de la depuradora de Vilaplana amb un total de 165 kEUR. 

En aquesta línia, la presidenta del Consell Comarcal, Rosa Maria Abelló ha remarcat durant la presentació d’aquest matí, el compromís de l’ens comarcal de continuar treballant pel medi ambient de la comarca dotant-lo d’eines i recursos necessaris com la gestió de residus o de l’aigua. “I d’aquesta manera, contribuir a pal·liar els efectes de la crisi climàtica al nostre planeta”, ha explicat Abelló. 

Secomsa augmenta les inversions a 1,15 MEUR
Pel que fa al pressupost de l’empresa de Serveis Comarcals Mediambientals Secomsa, que s’encarrega de la gestió dels residus de tots els municipis dels Baix Camp, excepte Reus, compta amb un pressupost de 27,5 MEUR per a l’any 2023. Dels quals 1,15 MEUR, un 40 % més respecte a l’exercici anterior, estan previstos per a les inversions en les plantes de tractament, l’adquisició de camions per a la recollida Porta a Porta, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la planta de compostatge, entre d’altres. 

Antoni Abelló, president de Secomsa, ha explicat durant la presentació dels pressupostos d’aquest matí que “Secomsa està duent a terme una gran feina amb la gestió dels residus, l’exemple tangible és la incorporació de pobles nous al sistema de recollida Porta a Porta”. Un fet que comporta un canvi de funcionament de l’empresa comarcal i que, per tant, requereix més inversió respecte els anys anteriors. De fet, Abelló ha anunciat que si tot va com està previst “El gener del 2023 es preveu l’adhesió de 4 pobles al sistema Porta a Porta, sumant així, un total de 18 pobles del Baix Camp que funcionaran amb aquest sistema”. 

La segona àrea amb més volum econòmic és la de serveis a les persones amb més de 9 MEUR. Dins d’aquesta àrea destaquen els Serveis d’Ensenyament, transport escolar i beques menjador, que per primera vegada superen els 6 MEUR. Mentre que Serveis Socials, l’Àrea d’Igualtat i Feminismes, Temps per cures i Joventut aglutinen un total de 3,8 MEUR. En aquest sentit, a través del contracte programa de Serveis Socials 2022-25, aprovat pel Ple del setembre del Consell Comarcal del Baix Camp, i el conveni amb el Departament d’Igualtat i Feminismes s’estableixen una sèrie de canvis i increments en els recursos humans durant els pròxims anys. L’any 2023 s’incorporen com a funcionaris de programa a sis persones tècniques en els àmbits de: Treball social, jurídic, psicologia, entre d’altres. 

D’altra banda, pel que fa a les accions en matèria de polítiques actives d’ocupació i el suport a la formació i la inserció laboral dels col·lectius més desafavorits, el Consell Comarcal espera arribar als 1,2 MEUR, el que suposa un increment de 500.000 euros més respecte als programes gestionats durant l’any 2022. 

Mentre que pel que fa als serveis d’Assistència Municipal, mitjançant el conveni amb la Diputació de Tarragona, suposen un pressupost total de 724.436 euros. 

Deute viu zero
El Consell Comarcal continua amb un deute viu de zero i el pressupost compleix la regla de la despesa assolint l’objectiu de l’estabilitat pressupostària, conforme el marc legal vigent. Finalment, la relació de llocs de treball de la plantilla estructural és de 388, sumant els 105 llocs del Consell Comarcal, els 154 llocs a Secomsa, els 57 llocs a Secomsa Cambrils i els 72 llocs de treball de Comaigua.