.

L’EMT anunciava fa prop de dues setmanes la implantació d’un sistema de seguretat per a les dones que utilitzen tres de les línies d’autobusos urbans municipals, consistent en la possibilitat que puguin demanar una aturada no programada durant el servei nocturn en el cas que se puguin sentir assetjades. La mesura va tenir protagonisme durant el plenari de dilluns passat perquè des de Ciutadans es va alertar que podria no ser legal. Per la seva banda, la presidenta de l’empresa, Begoña Floria, va defensar la posada en marxa del nou servei assegurant que s’havia treballat des de gerència i que s’havia informat a tot el personal implicat en l’aplicació de la mesura.

Aquest dimarts, el comitè d’empresa de l’EMT ha fet públic un comunicat en el qual es transmet el “malestar” de les seccions sindicals de l’empresa per las “celeritat” de la posada en marxa d’un servei que té molts dubtes, segons el seu parer.

Reproduïm el comunicat íntegrament:

“Les seccions sindicals d’USOC, CCOO, UGT i COBAS de l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT), davant la nova normativa del bus nocturn i després de les manifestacions fetes per part de la Sra. Begoña Floria en diferents mitjans, al que s’ha d’afegir el Ple Municipal hagut dilluns passat; i podent estar d’acord en l’esmentada normativa, ens veiem en la tessitura de transmetre públicament el nostre malestar de la següent manera:

1.- No veiem clar la celeritat amb la qual s’ha implantat la normativa, en la qual es pretén alterar les parades habituals.

2.- El reglament de transport de viatgers, la llei d’ordenació del transport terrestre i, especialment, el reglament de transport urbà de Tarragona, que va ser aprovat per aquest Govern Municipal, manifesten clarament el seu rebuig a l’obrir fora de les parades establertes.

3.- Amb tot això, clarament, es deixa sense validesa el protocol de seguretat per al treballador i la usuària.

4.- Crida l’atenció, que aquest Comitè en data 16 de febrer d’enguany es va reunir amb la presidenta Begoña Floria, encara que bé és cert que els temes a tractar eren uns altres, i no se’ns va fer cap menció del tema; assabentant-nos d’aquesta mesura pels mitjans de comunicació, sense haver consultat els empleats de l’empresa, especialment els conductors.

5.- Altres ajuntaments pretenen implantar aquesta mesura, però segueix en estudi i avaluació davant de problemes jurídics, de seguretat i de les assegurances de viatgers.

6.- Ajuntaments i altres entitats veuen més viable les parades intermèdies fixes en comptes de les stop – parades, que són les que s’han implantat aquí a Tarragona.

7.- Amb tanta seguretat, davant d’una situació anòmala o incidència, ¿quina seguretat se li brinda al conductor i a la usuària sense tenir les emissores i les eines de comunicació en condicions? ¿Seguirem utilitzant els nostres mòbils personals? ¿S’ha informat a la Guàrdia Urbana per treballar conjuntament en la mesura? Davant la possibilitat d’una sanció econòmica o el contratemps d’una usuària, qui ha de respondre?

8.- Finalment, demanem i preguem que es treballi en la nova normativa sent consensuada amb totes les parts, i donar suficients garanties de tota índole a les usuàries i treballadors”.