.

El divendres, 15 de novembre de 10 a 15 h, en el marc del Dia Mundial Sense Alcohol, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona oferirà les eines per a una prevenció primària en el consum d’aquesta substància

El divendres, 15 de novembre de 10 a 15 h, en el marc del Dia Mundial Sense Alcohol, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona oferirà les eines per a una prevenció primària en el consum d’aquesta substància

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), a través del Grup de Treball (GdT) Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, Ajuntament de Reus, CAS TortosaClínica Terres de l’Ebre, Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, es prepara per viure una jornada de sensibilització sobre el consum de l’alcohol i els efectes que se’n deriven.

El pròxim divendres, 15 de novembre, per primera vegada en el marc del Dia Mundial Sense Alcohol, el COFT instal·larà una carpa de salut informativa al Mercat Central de Tarragona (sortida carrer Cristòfor Colom). Durant aquesta jornada, que tindrà lloc de 10 a 15 h, professionals farmacèutics i tècnics del Servei de Prevenció d’Addiccions de les entitats col·laboradores oferiran les eines i recursos Nota de premsa necessaris per a una prevenció primària en el consum d’alcohol.

La coordinadora del GdT Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària del COFT, Cristina Guzman, destaca “la importància de sensibilitzar la població sobre els riscos de l’alcohol”. Així, l’objectiu d’aquesta acció és endarrerir l’edat d’inici de consum, promoure el compliment de la normativa, augmentar la percepció de risc, reduir la problemàtica associada als efectes de l’alcohol (accidents, violència, abusos, etc.), i disminuir la probabilitat d’abús i dependència, així com altres problemes de salut associats.

Segons el perfil de la persona, es preveuen diferents actuacions que es realitzaran durant la jornada. Així, els adolescents i universitaris podran calcular el que beuen i rebre una orientació sobre si estan en consum de risc o no amb la calculadora “Veus el que beus?” que el Programa Beveu Menys té disponible al seu web.

Alhora, l’Ajuntament de Tarragona posarà a disposició d’aquest col·lectiu unes ulleres que simulen la situació d’anar begut. Així, podran observar com això afecta els reflexos i moviments. També, podran veure quines són les equivalències dels combinats segons les mides del got utilitzat, amb glaçons, etc. Altres accions van dirigides als adults consumidors d’alcohol, als quals se’ls mostrarà, de forma visual i mitjançant un experiment, el seu consum habitual.

També, els pares d’adolescents rebran informació sobre el contingut del tríptic explicatiu sobre l’alcohol que ha estat editat pel COFT. A través d’aquest material, que serà repartit durant la jornada, es farà especial èmfasi en els consells pràctics dirigits a les famílies per tal d’evitar el consum d’alcohol en l’etapa de l’adolescència.

Guzman, explica que “no s’ha de normalitzar el consum d’alcohol en menors” i afegeix que “hem de recordar que l’alcohol afectarà en major grau a un organisme en creixement, que encara no està desenvolupat del tot”. Alhora, el tríptic Nota de premsa també fa ressò dels riscos que comporta la combinació, cada vegada més freqüent, de l’alcohol, amb begudes energètiques i també amb medicaments.

Mitjançant aquesta peça, que es pot trobar a les farmàcies de la demarcació de Tarragona, els usuaris rebran informació sobre com calcular si el consum d’una persona es considera de risc, fent especial èmfasi al consum de borratxera o binge drinking, considerada la forma més habitual de risc entre el col·lectiu adolescent.

Per últim, també es posa a disposició dels interessats, mitjançant aquest tríptic informatiu, dues APP’S d’utilitat, a través de les quals es pot rebre una aproximació sobre el percentatge d’alcohol ingerit. Les persones, que hagin participat en les diferents actuacions previstes a la carpa durant la jornada, rebran un punt de llibre amb la recepta per elaborar begudes saludables, com els sucs, i també seran obsequiades amb un val 2×1 per l’Aquum Spa&Wellness.

Aquesta acció del COFT s’emmarca dins de la Setmana de Sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol -de l’11 al 17 de novembre-, que per sisè any consecutiu, ha estat impulsada per la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. L’alcohol és la droga més consumida, acceptada i una de les que més problemes socials i de salut provoca a la població. El gènere, l’edat, el pes i la freqüència de consum són aspectes que poden incidir en els seus efectes.

El consum d’alcohol a Catalunya

Segons el darrer informe de l’Enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues a Espanya (EDADES) 2017, es detecta que, a Catalunya, l’alcohol, seguit del tabac, és la substància més consumida entre la població de 15 a 64 anys.

A més, s’observa que, entre les drogues consumides a una edat més primerenca, es troben aquelles que, com l’alcohol i el tabac, tenen un comerç legal. L’estudi mostra que la mitjana d’edat d’inici de consum d’aquesta substància és de 16,7 anys.

Pel que fa als motius de consum d’alcohol, destaca amb un 20% aquells que ho fan sempre o quasi sempre per diversió o perquè anima les festes. A mesura que augmenta l’edat, es redueix el percentatge de consumidors que beuen per aquesta raó i augmenta els que ho fan per motius saludables. Amb tot, cal matissar que des de l’any 2011, el consum diari d’aquesta substància presenta una lenta, però progressiva, tendència a la baixa.

/* JS para menú plegable móvil Divi */