.

D’esquerra a dreta, Ramon Vallverdú, vicepesident del Club Nàutic Cambrils; Joan Pere Gómez, gerent de Ports de la Generalitat; Ricard Font, president de Ports de la Generalitat i Joaquim Oliva, president del Club Nàutic Cambrils

El president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, i el president del Club Nàutic Cambrils, Joaquim Oliva, han signat avui un contracte pel qual el Nàutic gestionarà la dàrsena esportiva del port de Cambrils durant 25 anys més, a comptar des del juliol de 2018, quan finalitzarà la concessió.

L’acte de signatura ha comptat amb la presència del gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez i de Ramon Vallverdú, vicepresident del Club Nàutic Cambrils. El nou contracte va lligat a un projecte de modernització de les instal·lacions que durà a terme el Club Nàutic, amb una inversió inicial de 7,8 milions d’euros i tres anys d’execució per fer les actuacions, aturant les obres a l’estiu.

El contracte s’emmarca en els processos de renovació de les dàrsenes esportives gestionades pel sector privat que han finalitzat la seva concessió, com ara la de Cambrils. L’objectiu és millorar les instal·lacions amb visió de futur perquè aportin dinamització al sector nàutic, siguin més sostenibles i ajudin a dinamitzar econòmicament els ports catalans.

Potenciar el sector nàutic

El projecte de Club Nàutic Cambrils dinamitzarà encara més el sector esportiu cambrilenc amb noves activitats, el foment de la mobilitat de la flota nàutica, les embarcacions de lloguer i la incorporació d’una exposició flotant permanent d’embarcacions en venda. A més, ha de potenciar les xarxes col·laboratives amb clubs de navegació d’altres ports i participar amb plataformes de reserves d’amarratges (smart sea, port booker…).

La dàrsena esportiva es reordenarà. Així, s’enderrocaran 6 pantalans i se’n construiran 4 de nous per optimitzar la làmina d’aigua i reubicar els amarradors. L’objectiu és fomentar la mobilitat d’embarcacions, impulsar els xàrters nàutics i atendre major nombre de vaixells de transeünts que vénen de fora especialment a l’estiu. Així, es passarà dels 426 amarradors actuals d’entre 6 i 25 metres d’eslora, a 442 embarcacions, mantenint les mateixes eslores. També s’ubicaran torretes d’aigua i llum més sostenibles per promoure l’estalvi energètic.

Foment de la vela lleugera

Amb aquest projecte es renovaran els edificis de servei de la zona nàutica i s’adaptaran a les noves necessitats dels usuaris. El Nàutic proposa una quantitat de serveis complementaris per donar major valor afegit a l’Escola de vela i a la nàutica lleugera del port de Cambrils. El foment de la vela lleugera es farà amb projectes educatius, competicions i concursos, casals d’estiu i, a més, s’incorporaran programes de vela terapèutica i social destinats a la superació de problemes físics i socials mitjançant l’esport nàutic.

L’Escola de vela i l’edifici de Capitania s’han d’enderrocar per construir un sol edifici que compartiran les dues entitats. L’Escola de vela incorporarà com a novetat un simulador de navegació amb una embarcació optimist, una piscina en la primera planta i un parc infantil. A més, l’edifici tindrà aules, vestidors, serveis, un magatzem i un bar per donar servei a l’escola. Per la seva part, Capitania disposarà d’un despatx i serveis. Així mateix, la zona de vela lleugera disposarà d’una àmplia esplanada per l’avarada de les embarcacions de vela lleugeres i un serveis exclusiu de rampa per a aquestes tipus d’embarcacions.

Renovació de l’escar i marina seca

L’escar es vol potenciar com una instal·lació de primer nivell que oferirà serveis nàutics especialitzats en reparació i manteniment de vaixells, instal·lacions i equipaments moderns i més espai d’esplanada per a les embarcacions, per impulsar l’escar i crear nous llocs de treball.

El projecte preveu ampliar la superfície útil d’esplanada de l’escar per donar servei a major nombre de vaixells, a més de traslladar les naus taller, que se situaran adossades a l’espatller, a la zona d’accés. Així mateix, s’instal·laran dos mòduls desmuntables per a oficines i servei de la benzinera.

A l’entrada de l’escar s’habilitarà una marina seca de dos nivells d’alçada per a 28 embarcacions de fins a 8 metres d’eslora. Aquesta instal·lació disposarà de pantalans d’espera flotants i una màquina elevadora o forklift de 20 tones.

L’actuació preveu millores del paviment i de l’enllumenat i de la xarxa de recollida d’aigües residuals, amb una política mediambiental que aposta pel medi ambient i la sostenibilitat.

Reforma de la seu social i els pallols

A l’edifici social del Club es redistribuiran els espais interiors i es reformaran i ampliaran les dues plantes per encabir, en planta baixa, les oficines, la sala de reunions, serveis sanitaris i la cuina del restaurant i, en primera planta, un bar i un restaurant amb terrassa i diferents espais d’oci per als socis.

Els pallols del Club Nàutic es modernitzaran. Així, es preveu enderrocar l’edifici actual per construir dos edificis nous per tal de redistribuir millor els serveis. En un dels edificis s’instal·laran 10 pallols d’1,87 x 3,60 metres, una sala per a la pesca recreativa i una bugaderia. En el segon edifici s’ubicaran dos vestidors que es dotaran de dutxes i serveis, adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

Millor integració paisatgística

El projecte preveu millorar la integració paisatgística entre el vial del dic de llevant del port de Cambrils i la platja del Regueral. L’objectiu és construir un nou passeig amb graderies des de l’entrada del Club Nàutic fins a les actuals escales d’accés a la platja. També s’ubicarà un banc lineal de separació amb el vial i una barana al costat de la platja. A més, es preveu un segon nivell inferior a mode de grades per generar zones d’estada entre el passeig i la platja per als ciutadans.