.

Imatge d'arxiu de Jaume Vidal Alcover. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu de Jaume Vidal Alcover. Foto: Cedida

Demà dijous tindrà lloc la primera de les dues lectures dramatitzades que, com es ve fent des de 2014, organitzen la Casa de les Lletres  i l’Escola de Lletres de Tarragona. Aquesta primera lectura està dedicada a l’escriptor i professor universitari Jaume Vidal Alcover, en complir-se els 25 anys de la seva mort. Com és prou sabut, l’autor manacorí va desenvolupar una intensa activitat cultural a la nostra ciutat, durant les dècades dels setanta i vuitanta. A més del seu paper com a iniciador dels estudis de Filologia Catalana a la delegació tarragonina de la Universitat de Barcelona, precedent de la URV, i com a professor de literatura catalana, va involucrar-se en moltes altres activitats, posant en marxa revistes, edicions de llibres, promovent escriptors, impulsant o col·laborant en activitats de tota mena, també participant en jurats de premis literaris i fent sentir la seva veu en moltes de les tribunes que se li oferien (des de la clandestina Assemblea de Catalunya fins al butlletí municipal o una embrionària televisió municipal).

Com a escriptor va conrear tots els gèneres: poesia, conte, novel·la, teatre, traducció, assaig; i en tots va deixar una notable petja. En teatre va assajar moltes línies diferents, des de la recreació de mites clàssics al teatre de cabaret; des de la dramatització de rondalles tradicionals a un teatre més poètic i experimental. En morir, Vidal Alcover va deixar algunes obres inèdites i sense estrenar, entre elles Els dos germans, una variació al voltant del tema del fill pròdig, escrita el 1952. Es tracta d’un dels temes predilectes de l’autor, al qual dedicaria més endavant la seva atenció en un llibre de poesia (El fill pròdig,1970). La direcció de la lectura corre a càrrec de Marc Chornet i hi intervindran els actors Toni Guillemat, Jordi Llordella, Rosa Serra i Queralt Casassayas.

Fins al moment, el cicle Zona Drama ha donat veu a vuit autors i hi han intervingut 5 directors i 27 actors. El cicle pretén posar a prova les qualitats escèniques d’obres encara no estrenades, principalment d’autors de la nostra zona, i, alhora, donar major visibilitat a la feina de tots els implicats en el procés creatiu (autors, actors, directors). Per a aquesta Tardor Literària, està prevista també la lectura de Retorn a Betlan, de Ramon Gomis, la darrera creació d’aquest autor reusenc de trajectòria més que consolidada, que tindrà lloc l’1 de desembre, amb direcció d’Iban Beltran.