.

El projecte s’organitza mitjançant una sèrie de mòduls que giren entorn d’un pati central, que conté l’olivera familiar. Foto: Cedida

El Col·legi Oficial d’Arquitectura de Tarragona i la Fundación Alejandro de la Sota han atorgat aquest divendres dia 19 de novembre de 2021 el reconeixement a l’equip de GCA Architects. Un despatx que ha col·laborat de manera totalment altruista i generosa en aquest projecte que ha esdevingut un exemple, com deia el mateix Alejandro de la Sota, d’arquitectura que aconsegueix que les persones visquin millor.

Premis: Premi Edifici de nova planta d’ús públic i l’especial reconeixement del certamen, el Premi Alejandro de la Sota.

“El centre de dia és un projecte molt concret, un disseny pur i senzill amb la finalitat de crear uns espais útils per al tractament de l’Alzheimer, així com càlids i funcionals. Tot el disseny gira al voltant de la sostenibilitat sense segells ni certificacions, centrat en el benestar dels usuaris. Rebre aquest premi atorgat per altres companys de la professió, amb un edifici que és un humil manifest d’aquests valors, ens omple de satisfacció, ja que creiem que és com més podem aportar a la societat com arquitectes.”

Josep Riu, soci de GCA Architects

Imatge de l’acte de lliurament del premi. Foto: Cedida

Sobre el projecte arquitectònic: Promogut per la Fundació Rosa Maria Vivar sense ànim de lucre i el primer projecte pro bono de GCA Architects, estudi de disseny i arquitectura amb seus a Barcelona i Madrid.

El projecte s’organitza mitjançant una sèrie de mòduls que giren entorn d’un pati central, que conté l’olivera familiar. Les circulacions, resoltes de manera senzilla i lògica per a facilitar l’ús als usuaris, sempre tenen la visual de l’olivera, que dona una sensació de pau i tranquil·litat.

Modulació, precisió i rigor són conceptes que caracteritzen el projecte atès que està resolt amb el sistema prefabricat de CLT o fusta contra-laminada, tant a nivell d’estructura com d’acabats. A més el CLT permet eliminar la producció de diòxid de carboni en la seva construcció; la qualitat, la sostenibilitat i la velocitat de construcció que permet aquest sistema omplia els objectius i necessitats bàsiques d’aquest projecte.

El disseny elimina la rigidesa d’espais mitjançant la implantació d’envans mòbils a les sales d’activitats, garantint així l’adaptabilitat de l’espai a l’ús que exerceix a cada moment. Els jardins o espais exteriors, a més de rebre i donar la benvinguda a la persona i acompanyant, permeten dur a terme activitats complementàries a les teràpies que s’aplicaran en el centre.

El disseny, l’elecció de les espècies vegetals i dels diferents elements de mobiliari tenen un objectiu comú: facilitar que el contacte amb la naturalesa aporti benestar i ajudi a millorar la qualitat de vida de les persones.

• El centre està dissenyat amb un sistema de construcció innovador, molt utilitzat a Nord Amèrica anomenat CLT.

• Qualitat, sostenibilitat i velocitat en la construcció són els pilars per a dur a terme aquest projecte.

• Més de 1.000m2 construïts i 3.500m2 de zones enjardinades.

• Es tracta del primer projecte benèfic per part de GCA Architects empresa especialitzada en l’arquitectura i el disseny de grans oficines i hotels.

Un exemple d’arquitectura al servei de les persones

La Fundación Rosa M. Vivar va promoure el Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria amb l’objectiu de proporcionar a totes les persones amb la malaltia d’Alzheimer del Camp de Tarragona un espai excel·lent per al tractament de la seva malaltia, basat en les teràpies no farmacològiques més innovadores. Un centre de dia especialitzat on els seus usuaris reben l’ajuda que necessiten per conservar la seva qualitat de vida. Un lloc càlid, acollidor i lluminós, amb contacte amb la natura, on poder passar la jornada. Una solució també, per als familiars i cuidadors, perquè puguin seguir les seves vides amb la tranquil·litat de saber que els seus éssers estimats, que pateixen Alzheimer, estan millor que a casa.

Aquest projecte no haguera estat possible sense la participació altruista de GCA Architects. Un despatx que es va implicar des del primer moment amb la Fundació, amb una sensibilitat especial, tenint cura de totes i cadascuna de les necessitats de les persones amb Alzheimer. Segons Margarita Oliva, presidenta de la Fundació, “és un honor que GCA Architects rebi aquest merescut reconeixent pel seu treball altruista al Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria. Son un exemple de com el compromís del teixit empresarial pot donar solucions a necessitats de la nostra societat, en especial, de les persones més vulnerables”.

Redacció