.

L’oficina Europe Direct Tarragona, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona, la Comissió Europea i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), organitza pel pròxim dijous 27 d’octubre la jornada titulada “L’impacte de la Unió Energètica a les empreses de Tarragona”. Una sessió que tindrà lloc al Centre Tarraconense – El Seminari i que està oberta a la ciutadania, tot i que es dirigeix especialment a les empreses de l’AEQT i de serveis, la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), la Cambra de Comerç de Tarragona, representants polítics, sindicals i periodistes.

L’activitat comptarà amb convidats de primera línia i experts en la matèria, com són Brendan Devlin, coordinador del Directorate General Energy de la Comissió Europea; Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona; Rubén Folgado, director tècnic de Messer i president de la Comissió d’Energia de l’AEQT i Maria Llop, directora de la Càtedra d’Energia i Desenvolupament de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

També les qüestions que s’hi tractaran són d’actualitat i interès pel sector, com ara xarxes de distribució elèctrica tancades, l’impacte econòmic de les polítiques energètiques al territori, el risc de deslocalització de les empreses o el Pla Europeu d’Inversions. I és que l’objectiu és aprofundir en la Unió Energètica i la seva afectació al teixit empresarial tarragoní.

Cal tenir en compte que tot i que Tarragona és un indret atractiu per a moltes empreses, hi ha elements que actuen en contra de la seva competitivitat, com ara l’encariment de les tarifes elèctriques (malgrat que a Tarragona es produeix més del 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya). És en aquest context que es debatrà sobre el paper de l’energia en el desenvolupament econòmic del territori, així com de la regulació de mercats i formació de preus, la sostenibilitat energètica i ambiental, l’eficiència energètica, la tecnologia energètica i la indústria.

Per una Unió Energètica

Tot plegat, s’emmarca en la política energètica de la Unió Europea, que persegueix tres objectius principals: seguretat d’abastament, competitivitat i sostenibilitat. Per assolir-los, la Comissió Europea ha engegat un pla per crear una Unió Energètica i garantir als ciutadans i empreses europees un subministrament energètic segur, assequible i respectuós amb el clima. Entre les mesures que proposa la CE per arribar a aquest horitzó hi ha la moderació de la demanda d’energia o el desenvolupament d’un mercat interior efectiu i plenament integrat.

Programa de la jornada

D’una banda, Brendan Devlin pronunciarà una conferència titulada “Objectiu: Unió Energètica”, en la qual exposarà les bases d’aquest objectiu europeu i en detallarà els requisits per arribar-hi. Devlin és un dels responsables d’un dels 33 departaments específics en polítiques de la CE, concretament del que s’encarrega d’implementar la política energètica europea.

D’altra banda, s’ha preparat una taula d’experts i un debat a càrrec de Rubén Folgado, Ferran Tarradellas i Maria Llop que, com a especialistes i amplis coneixedors de la política energètica europea, donaran la seva visió sobre el tema i posaran sobre la taula les qüestions que més preocupen els empresaris tarragonins, orientant-los sobre la millor manera d’assolir els objectius de la Unió Energètica.

L’activitat de la jornada s’allargarà de les deu del matí a la una del migdia.

Tots els interessats a assistir-hi han d’adreçar un correu amb les seves dades a europedirect@tarragona.cat.

Per a més informació podeu visitar la pàgina web d’Europe Direct TGN.