.

El Centre de Lectura de Reus commemora amb el cicle «1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura» el centenari de la inauguració de les obres de reforma de l’actual emplaçament de l’entitat al carrer Major, a l’antic palau dels marquesos de Tamarit. Aquesta nova ubicació va impulsar la projecció de l’ateneu a la ciutat i a Catalunya.

L’any 1897, el Centre de Lectura va decidir el trasllat del carrer de la Font al carrer Major, ja que la seu social de llavors amenaçava ruïna. Es van realitzar diverses remodelacions –la façana, la biblioteca, la sala Fortuny, el despatx de presidència– i es va construir un teatre al jardí. L’empresari i mecenes Evarist Fàbregas, president del Centre de Lectura (1906-1908), va sufragar les despeses. Després de moltes vicissituds, les obres es van inaugurar el 30 d’octubre de 1921 amb l’assistència de Josep Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat de Catalunya. Aleshores, el dramaturg i polític Pere Cavallé presidia l’entitat.

Els actes que es van organitzar per celebrar l’esdeveniment van tenir un destacat impacte a la ciutat. La premsa local en va recollir lloances però també algunes crítiques per l’elevat cost de les obres (un milió de pessetes de l’època), motiu pel qual es va qualificar el Centre de Lectura com «la catedral de guix».

Amb les jornades «1920: la projecció ciutadana del Centre de Lectura», que s’organitzen amb la col·laboració de la Fundació Privada Reddis, es vol aconseguir un triple objectiu:

– Homenatjar les persones que van fer possible un ateneu cultural que, cent anys després, continua ben actiu.

– Fomentar, una vegada més, la participació de totes les seccions de l’entitat en un projecte comú.

– Consolidar el Centre de Lectura com a imprescindible focus cultural de la ciutat.

– Donar a conèixer les instal·lacions de l’entitat a la ciutadania de Reus. I, per extensió, a tothom qui visiti la ciutat.

Programa d’actes

6 de setembre – 8 d’octubre: Exposició «Els primers anys d’art al Centre de Lectura de Reus (1900-1936)».

1 d’octubre – 29 d’octubre: Exposició «Imatges d’ahir i d’avui del Centre de Lectura».

4 d’octubre: Conferència «L’activisme cultural d’Evarist Fàbregas», a càrrec de Jaume Massó, historiador.

5 d’octubre: Conferència «Les seus i la ciutat», a càrrec de Jordi Bergadà i Anton M. Pàmies, arquitectes.

19 d’octubre: Conferència «100 anys d’excursions del Centre de Lectura», a càrrec d’Andreu Ferré, membre de la Secció Excursionista.

21 d’octubre: Conferència «La projecció social del Centre de Lectura en la dècada dels anys 20-30 dels s. XX», a càrrec de d’Axel Baiget, historiador.

22 d’octubre: Conferència «Tomàs Bergadà (1862-1937), un modest pintor entre genis», a càrrec de Josep Fàbregas, historiador.

28 d’octubre: Recreació del IV Certamen literari (1921), a càrrec de David Figueres, de la Secció de Llengua i Literatura, i del col·lectiu En Veu Alta.

2 de novembre: Acte institucional de commemoració del centenari.

30 de novembre: Conferència «La Bibliote[ca.1921]», a càrrec de Montserrat de Anciola, cap de la Biblioteca del Centre de Lectura.

20 de desembre: Conferència «100 anys del nou Centre de Lectura», a càrrec de l’arquitecte David Tàpias.

Redacció