.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el director de Mèdol, Vicent Fibla, durant la presentació d’aquest matí. Foto: Ajuntament

El Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, Mèdol, ha presentat aquest matí la seva programació per enguany. El resultat, un combinat en format gintònic, és a dir, sortint dels límits estrictes de Casa Canals i acollint talent (re)conegut i per (re)conèixer. El centre, un dels vuit territorials del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya, va començar a caminar el passat mes de novembre amb l’objectiu d’impulsar la creació contemporània produint i programant activitats multidisciplinàries que hibriden diferents formats i disciplines, i que combina artistes consagrats i nous talents del país, a la vegada que crea sinergies i col·laboracions amb altres espais i equipaments de la ciutat. 

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el director de Mèdol, Vicent Fibla, han presentat el detall de tota aquesta programació prevista per l’any que comença. Ricomà ha recordat que “el nou Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona mira cap a les pràctiques artístiques en el seu vessant més ampli i de marcat caràcter multidisciplinari”. El batlle també ha destacat que “en aquesta nova etapa, el Centre s’obre i s’expandeix, i incorpora nous punts de vista a la creació artística. Tot i que mantenim Casa Canals com a espai de referència i laboratori d’assaig, dins la programació veurem com el centre ocupa també espais de fora, apropant-nos a la gent i establint noves complicitats”.

Per la seva banda, Fibla ha explicat que “Mèdol treballa per esdevenir un pol creatiu entorn les pràctiques artístiques contemporànies, amb una programació expandida, en diferents formats, amb comissariats corals i hibridació de disciplines que permetin revisar els relats dominants per reforçar les actituds crítiques, creatives i diverses lluny de la pressió del museu i l’acadèmia”.

La programació de 2022 

La programació de 2022 combina propostes expositives d’artistes consagrats com CaboSanRoque, amb joves creadors com Ivan Forcadell, i activitats de producció pròpia, resultat de residències artístiques, i en col·laboració amb agents culturals i entitats del territori.

La temporada artística de Mèdol arrenca aquest mateix dissabte amb extincióFest, un festival comissariat per Oriol Fuster, que convida al debat i a la reflexió sobre allò que s’extingeix, amb una exposició col·lectiva sobre l’autodestrucció i la pèrdua de la biodiversitat, actuacions de la cantautora Joana Gomila o la rapera Tesa, i presentacions de la filòsofa Marina Garcés i del periodista especialitzat en LGTBI+, gènere i sida Rubén Serrano, entre moltes altres activitats.

El pensament ecològic i la reflexió mediambiental arribaran de la mà de Cultura Verda, un festival transversal i multidisciplinari comissariat per Freya Day que utilitza la creació artística contemporània com a eina per a sensibilitzar sobre la sostenibilitat. En la segona edició del festival, Mèdol acull una exposició col.lectiva amb artistes com Albert Macaya, Àlvar Calvet, Aureli Ruiz o Núria Rión, entre altres, que es podrà veure entre març i maig d’aquest any.

Mèdol acollirà també aquest 2022 la primera exposició individual de gran format del jove canareu Ivan Forcadell. Artista multidisciplinari i irreverent, Forcadell juga amb els colors cridaners i les textures per crear composicions d’art pop conceptual amb un to irònic i estil desacomplexat. L’exposició es podrà visitar de meitat juny a meitat setembre i comptarà amb el comissariat de la jove independent i crítica d’art, Gabriel Virgilio Luciani.

L’artista Fito Conesa comissaria Ones de Resistència, una exposició col·lectiva i un cicle d’activitats resultat de la col·laboració amb entitats com l’Escola de Música de Tarragona o el Cor Femení. Ones de Resistència, que tindrà lloc entre octubre i desembre, es configura a partir de conceptes com l’espontaneïtat, la casualitat, el progrés, els avenços tecnològics, el DIY i el biohacking, els ecosistemes i la (im)possibilitat de comunicar-se amb qui no vol escoltar.

CaboSanRoque portarà Dimonis, la instal·lació sonora que en aquesta ocasió ha comptat amb la col·laboració del cantaor Niño de Elche, de la ballarina Rocío Molina i del poeta Enric Casasses. El dúo barceloní de música experimental s’ha fixat en una de les vivències més particulars del poeta Jacint Verdaguer, els exorcismes en els quals va participar entre el 1890 i el 1893 a Barcelona, tot recreant l’espai i les oracions d’aquests rituals. La instal·lació es podrà visitar els mesos de novembre i desembre.

Altres espais de la ciutat

Amb la voluntat d’arribar a altres espais de la ciutat, Mèdol presenta Espais Inerts, un projecte de producció pròpia que, fora de les parets de Casa Canals, activa espais de la ciutat a través de l’acció artística. Espais Inerts, que se celebrarà el 6, 7 i 8 de maig i que estarà comissariat per Marta Oliveres, programa espectacles de dansa i performances de Sònia Gómez, Nico Baixas i Xesca Salvà, entre altres, a la plaça del Fòrum, a l’exterior del Mercat o al Pati de Casa Canals.

El nou Espai L de Casa Canals, un entorn expositiu destinat a les propostes més emergents del territori, acullirà aquest 2022 Espais crítics, 6 exposicions de petit format amb una durada de 6 setmanes cadascuna, amb artistes com Nil Joan, Iria Rodon, Mario Santamaria o Anna Dot. El cicle, que se celebrarà de gener a desembre de 2022, està comissariat per Quim Torres, historiador de l’art, coordinador de la revista Artiga i col·laborador del MACBA i el Museu de Valls.

Els projectes educatius

El programa educatiu, un dels eixos vertebradors de Mèdol, pretén facilitar l’accés a la pràctica i a la participació cultural, així com retallar la distància entre el sistema cultural i educatiu, creant accions i estratègies conjuntes entre el centre d’art i els centres d’ensenyament. Amb aquest objectiu s’ha presentat CRIT, una convocatòria de projectes d’art contemporani en centres educatius de les comarques tarragonines. El programa, coordinat per Nani Blasco, acaba de tancar la convocatòria i relacionarà els projectes guanyadors amb el Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Rafael de Tarragona i a l’INS Gabriel Ferrater de Reus, posant èmfasi en la creativitat i l’esperit crític de l’alumnat, amb obres que han de trascendir l’entorn. A més, diverses activitats es desdoblen a partir de les exposicions.

Els projectes en residència

A més de les residències creatives previstes amb altres equipaments del territori, i amb la intenció de reinterpretar l’enorme llegat arqueològic de la ciutat de Tarragona, el març de 2022 es llançarà la residència creativa a Tik Tok. Coordinada per Ontologías Feministas, col·lectiu de producció cultural especialitzat en virtualitat i programes educatius amb perspectiva feminista, està format per Blanca Martinez, Elena Castro Córdoba i Laura Tabarés. La proposta acollirà tres artistes que s’allotjaran a la coneguda plataforma entre abril i desembre.

(Seguirà ampliació)

Mar Rovira