TOTS 21

Els alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, distanciats i amb mascareta, al pati durant la presentació del director. Foto: Roger Segura

El curs escolar ha arrencat aquest dilluns sense incidències al Camp de Tarragona amb uns 115.718 alumnes i 9.120 docents en un escenari adaptat a la covid-19. A l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, el que té més grups d’ESO de tot Catalunya -27-, els alumnes de secundària hi han tornat mig any després per tal d’assistir a una presentació al pati i a una primera tutoria a l’aula, atès que les classes no començaran fins dimarts.

El centre ha habilitat quatre accessos, ha adaptat espais i ha disposat gel hidroalcohòlic, entre d’altres mesures. Tot i que l’escenari és «complicat», segons el director, Jordi Satorra, la prioritat és mantenir el pla educatiu i l’oferta d’optatives. El centre té un reforç de 3,5 places docents.

Organitzar 1.500 alumnes

Els 1.500 alumnes d’un dels instituts més grans de tot Catalunya tornen aquesta setmana a les aules enmig de noves mesures de seguretat per minimitzar el risc de contagi de la covid-19 al centre. Les classes començaran dimarts per als estudiants d’ESO i dimecres per als de Batxillerat, i hi haurà entrades i sortides esglaonades. Prèviament, aquest dilluns s’ha organitzat una jornada de presentació per als alumnes de secundària i dimarts serà el torn dels més grans.

Per cursos i amb un marge de tres quarts d’hora, els alumnes han accedit al pati i s’han situat damunt d’uns punts de pintura dibuixats a terra per poder mantenir la distància social. El director, Jordi Satorra, els ha donat la benvinguda des d’un faristol i els ha demanat responsabilitat, tant al centre com en la seva vida a fora, per evitar riscos. «No ens podem relaxar perquè, sinó, podem provocar el caos al centre. Vosaltres sou qui fareu que això vagi bé o no», ha manifestat. Posteriorment, els alumnes han anat pujant per grups cap a l’aula, on se’ls ha proporcionat gel hidroalcohòlic, i els tutors i tutores han repassat amb ells tots els canvis d’aquest curs.

El Martí i Franquès ha posat en marxa una nova senyalització per colors que ordena l’entrada i sortida dels alumnes pels quatre accessos habilitats. D’aquesta manera, a la pràctica el centre funciona com quatre instituts en un, amb la premissa d’intentar evitar al màxim el contacte entre grups. La mascareta és obligatòria en tot el centre. També s’ha ampliat la capacitat dels laboratoris de 15 a 21 places, i si convé fins a 24, perquè s’hi puguin fer classes si és necessari. S’ha dissenyat un pla acordió, que s’eixamplarà o contraurà en funció de quina sigui la situació del virus.

Dues alumnes de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, amb mascareta, en una sessió de tutoria aquest dilluns. Foto: Roger Segura

La manca d’espai impedeix reduir més les ràtios

A més, el Martí i Franquès té algunes dificultats afegides perquè té poca disponibilitat de nous espais i està pràcticament saturat. L’any passat s’utilitzaven el 94% dels espais i ara, amb la covid-19, aquest índex arriba al 99%. La manca d’espai ha limitat les possibilitats de desdoblar grups i reduir més les ràtios. Per això, s’utilitzaran els tres espais exteriors disponibles per fer classe quan sigui necessari, i no es descarta que en algun moment molt puntual es pugui fer ús de zones públiques properes com la plaça d’Orleans, el parc de la Ciutat o el marge esquerre del parc Francolí.

Segons el director, la ràtio «real» de grups a l’aula és de 23 o 24 alumnes tant a secundària -amb 27 grups-, com al batxillerat -que suma 18 grups-, malgrat que en algunes hores com la tutoria pugui haver-hi fins a 30 estudiants en la mateixa aula. «Les solucions no són fàcils i la situació és complicada, però intentarem fer que la suma de mesures sigui la que ens doni la seguretat i ens permeti tirar endavant el nostre projecte pedagògic», ha justificat.

De fet, la prioritat del centre és mantenir vigent el seu projecte pedagògic, que el situa com un referent en llengües. D’entrada, també hi mantenen totes les matèries optatives i el pla curricular tal com està previst per tal de no penalitzar els alumnes de 4t d’ESO que ja s’encaminen cap a un itinerari concret de batxillerat, o aquells estudiants que hauran d’afrontar les PAU al final de curs. El Martí i Franquès, amb 1.480 alumnes, ha rebut un reforç de 3,5 places docents de cara a aquest curs 2020-2021, en el qual commemora el 175è aniversari.

Por a contagiar els pares o els avis

Enmig de totes les mesures adoptades els alumnes han tornat a les aules amb una barreja de sentiments. D’una banda, amb certes ganes de tornar als centres i de poder retrobar-se amb els companys i professors, però, de l’altra, amb cert temor per la pandèmia. «Tinc por per si em contagio i després arribo a casa i puc contagiar els pares o els avis», ha admès l’Hugo Díaz, un alumne de 4t d’ESO del Martí i Franquès.

Un company seu, l’Ayman Charoui, ha explicat que tenia moltes ganes de tornar a l’institut perquè feia molt de temps que no veia els companys de classe. Una altra alumna de quart, la Ivet Bergadà, ha dit que també estan expectants per la vessant acadèmica. «Quan ens van confinar no ens van manar molts deures i ara tenim por a veure què ens faran fer a quart, ja que no hem fet massa cosa de tercer», ha reconegut.

Aquest dilluns també ha entrat en vigor la limitació de velocitat a 30 km/h a Tarragona. Foto: Ajuntament

Retorn sense grans incidències a Tarragona, més enllà de les aglomeracions a les entrades

A la resta de la ciutat, la tornada a l’escola s’ha dut a terme sense grans incidències. Cal tenir en compte que per evitar aglomeracions, les escoles s’han posat en marxa les entrades esglaonades i per diferents portes. Es tracta d’una mesura que des de la conselleria d’Ensenyament i Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Tarragona es valorava «molt positivament» aquet migdia en nota de premsa. Tot i això, al tractar-se del primer dia d’implementació de la mesura, de manera puntual s’han produït algunes acumulacions a les entrades d’alguns centres.

Per tal d’evitar aquestes situacions i mantenir les distàncies de seguretat per combatre la covid-19, des de la conselleria es recomana respectar els horaris de les entrades i sortides i intentar que només una persona acompanyi els menors als centres educatius. Des de les escoles, també es contribuirà a recordar les directius, per tal d’aconseguir major fluïdesa.

Avui també s’ha iniciat el curs, amb el nou protocol de neteja i desinfecció a les escoles d’infantil i primària, les llars d’infants municipals, l’escola municipal de música i l’escola d’adults Tarraco es reforçarà aquest curs. Aquest reforç es tradueix en més hores de neteja diàries – entre 1 hora 30 minuts i 3 hores- segons la mida de l’equipament.  En concret, a la neteja de les tardes s’afegeix una altra als matins, posant l’accent en els espais comuns, com els lavabos.

Roger Segura / Eloi Tost (ACN) / Redacció