TARRAGONA 21

La Fundació Hospital Sant Pau i Santa Tecla i l’empresa Mémora gestionaran el nou espai, que començarà a construir-se a final de 2021. A la imatge, recreació virtual de la façana i de l’espai exterior.

La Fundació Hospital Sant Pau i Santa Tecla, responsable de la gestió del cementiri de Tarragona mitjançant la societat SEFUCEM SLU, ha impulsat els tràmits per a la construcció, gestió i explotació d’un tanatori-crematori a la ciutat. Per fer-ho, ha dut a terme un procediment de selecció del qual ha estat escollida l’empresa Mémora Serveis Funeraris del Camp SL. El nou edifici funerari estarà situat en una parcel·la de 4.271,60 m2 , ubicada al nord del cementiri històric de Tarragona, propietat de la Fundació Hospital Sant Pau i Santa Tecla, i tindrà una superfície total de 2.943,00 m2 . Ambdues entitats constituiran una nova societat per a la gestió i explotació del nou tanatoricrematori.

El projecte representarà una inversió total directa de més de 6 milions d’euros. Les obres començaran a final de 2021, un cop obtinguda la llicència municipal, i està previst que l’equipament entri en funcionament durant el segon semestre de 2023, després d’un termini d’execució de les obres de 18 mesos.

Un espai funcional que mira a la ciutat

El nou tanatori serà un edifici funcional distribuït de manera molt senzilla en dues parts. En una s’ubicarà la zona de treball, les sales de vetlla i l’oratori; en l’altra, el vestíbul d’accés, un espai ampli i gran des d’on es gaudirà de la visió llunyana de Tarragona. Integrat en el paisatge, s’edificarà de manera paral·lela a l’alineació dels blocs del cementiri, de cara al camí del Llorito i amb el màxim d’espai davant de la futura rotonda. Atès que en aquest tipus d’edificis és imprescindible la doble circulació vertical (pública i de servei) serà un edifici en dues alçades. També s’incorporaran espais exteriors que funcionaran com a punt de trobada o zona de comiat.

Tota la zona pública de l’edifici està orientada cap a la visió llunyana de la ciutat de Tarragona i el mar Mediterrani. Una de les premisses del projecte és la màxima integració amb el paisatge del front del cementiri. En aquest sentit, serà un edifici en planta baixa i pis, amb una coberta enjardinada que permeti la continuïtat visual del verd. El pati, a la sortida de l’oratori, permetrà generar un recorregut processional per a vianants tant per la zona d’ampliació del cementiri com pel pont que connectarà amb el recinte del cementiri històric.

Es tindrà una especial cura en la qualitat formal dels espais de relació públics, tant els exteriors com els interiors, procurant una sèrie de llocs on la llum natural, la relació amb el paisatge, les seves proporcions i materials d’acabat determinin espais d’alta qualitat.

Les sales de vetlla estaran situades a la zona interior de l’edifici i, per a la seva il·luminació i ventilació natural, disposaran d’uns patis interiors que les separaran de la part destinada al túmul. L’oratori serà una sala de dimensions mitjanes i de més alçada que la resta de l’edifici, il·luminat per un gran finestral amb una llum tamisada.

L’edifici es planteja amb criteris d’arquitectura sostenible per tal, sobretot, de reduir la demanda energètica, amb coberta enjardinada per a guanyar inèrcia tèrmica en coberta, reduint els guanys de calor a l’estiu i les pèrdues a l’hivern, entre altres mesures.

Tant per als tancaments primaris de l’edifici com per als revestiments interiors s’han buscat solucions i materials que requereixin poc manteniment i tinguin un bon envelliment.

Redacció

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies