TARRAGONA 21

Imatge de l’edifici del Celler de Mas dels Frares. Foto: Tarragona Ràdio

El celler experimental que la Universitat Rovira i Virgili (URV) té al terme municipal de Constantí s’enfonsa. Així de clar ho ha exposat avui la rectora de la Universitat, María José Figueras, en una trobada amb la premsa. El problema, que no comporta perill per als seus usuaris, és el mateix que pateix part del nucli de Constantí i molt especialment la seva església, tancada al culte en haver aparegut esquerdes en 2016 i haver patit un esfondrament parcial l’any passat.

Es tracta d’un problema d’argiles poroses. La URV «està demanant solucions. Cal efectuar-hi cates i veure quant s’està enfonsant per conèixer quina permuta té» el problema, ha afirmat Figueras.

Fins ara s’han apuntat solucions com col·locar anclatges laterals a l’edifici, o una estructura de ciment que eviti l’entrada d’aigua. El que està clar és que la URV necessita més d’un peritatge per definir exactament la solució necessària.

Els camps experimentals i docents envolten un celler de 700 m2 contruït l’any 1995. Aquest celler té una capacitat de processament de 60,000 kg de raïm, que produeixen aproximadament uns 45,000 litres de vi. Aquesta producció es fa servir per docència bàsicament (les vinificacions i el seu seguiment al celler forma part de la seva formació), però una quantitat raonable s’utilitza per recerca. El celler consta de una sala de microvinificacions amb tines de 100 l a temperatura controlada. Aquesta sala es un excel.lent complement a les fermentacions industrials que habitualment es porten a terme al celler.

Problemes per enveliment d’edificis

Aquest és un dels diversos problemes que presenten els edificis més envellits de la URV. La rectora ha citat que fa poc es va despenjar un element ornamental de la façana de l’edifici del Rectorat, «que per sort no va acure damunt del conserge», que en aquells momets passava pel lloc.

Les mancances se sumen a les de la Facultat de Medicina de Reus, que presenta problemes en l’aire condicionat, «que contamina les sales», o la necessitat d’adaptar a la normativa de seguretat l’actual edifici d’Educació i Psicologia.

La rectora ha situat aquest context per relamar «un compromís formal de la Generalitat» a finançar les mancances, abans d’acometre la construcció de la nova Facultat d’Educació i Psicologia. Figueras ha rebut el suport de decans i directors de campus universitaris de Catalunya que reunits recentment li han fet costat en la seva exigència que no es pot comprometre a fer el nou edifici si no s’assegura el finançament total de les diferents fases i s’aborden les despeses en aquests edificis malmesos.

Figueras observa que per diferents circumstàncies, com l’increment de trams de l’IRPF en estudiants en pràctiques, cada any pugen els costos, i ha refusat el model de l’anterior rector de construir el nou edifici «reduint cada any dos milions d’euros en despeses».

Justament avui, el Rectorat enviarà a la Generalitat l’informe amb la relació de mancances urgents que cal abordar.

J. Garcia