.

L’alcalde, Pere Segura, i la regidora de Cultura, Manuela Moya, han presentat aquest matí el resultat de la rehabilitació del celler, que ha costat 8 milions d’euros. D’aquests, dos milions han provingut dels fons FEDER europeus. L’ajuntament ha programat per aquest dissabte una jornada de portes obertes a la ciutadania. Fotos: Tots21

El Celler de Vila-seca tindrà una segona vida com un dels centres culturals de referència del territori. “Fa 100 anys va ser aixecat fruit de l’audàcia d’un grup de pagesos que van posar el seu patrimoni en risc en favor de la col·lectivitat. Ara s’ha complert el cercle vital i ha passat a ser un equipament que potser no és excel·lent en conjunt, però té un notable alt en gairebé tot”, afirmava l’alcalde de la localitat, Pere Segura, aquest matí en roda de premsa destinada a presentar el rejoveniment del qual encara es manté com una de les catedrals del vi del territori. Precisament per fer-ho valer, perquè malgrat el pas del temps “cal preservar el llegat de les generacions passades”, el nou i espectacular espai disposa d’un museu “del segle XXI amb elements interactius, realitat virtual i mapping” destinat a relatar tant la història d’un edifici declarat Bé Cultural d’Interès Local com dels processos productius del vi. Així ho assenyalava la regidora de Cultura, Manuela Moya.

Tant l’un com l’altre no han renunciat als lligams del passat, que ha implicat recuperar un edifici que va entrar en desús i va haver de ser rehabilitat i comprat pel consistori, a l’hora que el projectàvem cap al futur després d’una “inversió estratègica” de 8 milions d’euros, dels quals dos milions provenen dels fons FEDER europeus. El valor més gran que atresora l’equipament és un revolucionari auditori. La tribuna telescòpica té un aforament de 382 persones en grades retràctils, que es poden augmentar a 517 persones amb la col·locació de butaques mòbils fixades amb ventosa que es troben emmagatzemades sota del pis que dona accés a la tarima. A més, tot aquest dispositiu mòbil es pot retirar completament per permetre un aforament de pista de 950 persones. En definitiva una configuració “polimòrfica adaptable a activitats molt diverses”, afirmava Moya, i que complementa l’oferta que dona l’Auditori Josep Carreras. Un espai que, malgrat la seva condició “d’equipament únic amb un programa estable tota la temporada, ens presentava mancances per la limitació de la seva caixa escènica, pensada per la música, i amb un cert risc de crear una oferta minoritària”, explicava Segura. El batlle posava com a exemple “la possibilitat de portar un concert dels Manel. A l’Auditori hi ha poc més de 300 butaques, que fa que als promotors no li surtin els números, mentre que ara al Celler podem encabir-hi gairebé un miler”.

El repte és ara precisament dotar de sentit i contingut aquest embolcall. El primer a tenir en compte és la seva ubicació. Situat a tocar del Castell, amb programació estable d’exposicions itinerants, la seva posada en marxa genera un “hub cultural” que ajuda a “desestacionalitzar el turisme” i proporcionar-li, de pas, un nou atractiu que conjugui el sol i costa de la Pineda amb l’experiència de visita integral al nucli de Vila-seca. D’altra banda, la pretensió irrenunciable del consistori és el “d’obrir l’espai a la ciutadania amb activitats molt diverses tant socials com culturals amb formats diferents gràcies a l’adaptabilitat de les graderies”. Moya explicava que “podem encabir-hi cinema, teatre, dansa, espectacles de petit format, festivals de final de curs, lliurament d’orles de la URV o dels instituts i actes previstos dins del Pla Educatiu d’Entorn” com el de diumenge dia 22 de maig, amb l’espectacle infantil ZUM de la companyia la Tresca i La Verdesca, o el concert de Pol Bordas (dissabte 4 de juny).

En aquesta línia, ja s’han establert les primeres bases de la programació. Dins de l’àmbit audiovisual es preveu convertir el Celler en base d’operacions del FICVI (Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca). També s’ha creat el Petit Celler, destinat a representar productes d’arts escèniques i musicals pensades per a un públic familiar, així com l’organització de tast de vins combinats amb ‘tast de cultura’ sota la denominació genèrica de Tap de Suro. Tot plegat amb l’avantatge de ser un altre punt d’atracció per relligar els diferents punts del municipi, facilitat gràcies a la línia de transport gratuita per als empadronats entre la Pineda i Vila-seca.

Segura ha acabat fixant els tres objectius que busca el Celler, que passen per “un fort ús social, un fort component cultural gràcies a la programació i la museïtzació” i “un atractiu per fer fluir el turisme de costa cap a l’interior com ja tenim previst al Pla Estratègic de Turisme”. En queda un altre, el d’esdevenir referent del Camp de Tarragona. I aquí l’alcalde ha volgut ser modest, assegurant que “no volem ser competència amb Reus i Tarragona, sinó complementaris dins de la realitat metropolitana en la qual estem”. Tanmateix, no ha renunciat a propòsits ambiciosos perquè la versatilitat de l’espai és única al territori i obre la porta a poder acollir congressos, abans d’apuntar el proper repte en inversió cultural, que passa per una nova biblioteca.

J.S.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */