.

Façana i interior del celler modernista de Cornudella. Fotos: Cedides

A finals del segle XIX, Cornudella de Montsant, com molts altres pobles de la comarca del Priorat, es va veure afectat per la fil·loxera. Aquest petit insecte tant devastador, va ser el causant que molts pagesos i jornalers haguessin d’emigrar cap als nuclis industrials d’aquell moment, com Sabadell, Terrassa o Barcelona.

La despoblació va ser molt acusada en general i els cornudellencs que van decidir quedar-se, van haver de fer front a moltes dificultats però van trobar una solució; cooperar entre ells.

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant es va començar a construir l’any 1919 per iniciativa de la Secció Vinícola del Sindicato Agrícola y Caja Rural de Ahorros y Préstamos del Priorato. Els membres d’aquest sindicat van contractar el jove arquitecte Cèsar Martinell per iniciar la construcció del celler, que va finalitzar l’any 1922.

Un edifici d’estil modernista i actualment centenari, que està considerat com una de les “Catedrals del vi” del territori català.

Amb motiu d’aquest centenari, el celler ha organitzat tot un seguit d’actes i celebracions que duraran al llarg d’aquest quadrienni. El tret de sortida tindrà lloc el proper diumenge 24 de novembre a les 12 del migdia, un acte que comptarà amb la presència de Joan Dolcet, president del Celler Cooperatiu; Maria Gomis, regidora de Cultura de Cornudella; Salvador Salvadó, alcalde de Cornudella, i Òscar Peris, delegat del Govern a Tarragona.