.

Imatge d’arxiu d’operaris treballant en una canonada de l’Ametlla. Foto: ACN

Des del Consorci d’Aigües de Tarragona s’ha anunciat a dos quarts de tres de la tarda que s’ha procedit a restablir totalment el servei que es va interrompre per una avaria greu el passat dia 11 de desembre de 2021 arran del col·lapse de la canonada principal a les 7:40h.

Les tasques de reparació s’han dut a terme de manera ininterrompuda des del mateix dia 11 a primera hora del matí, activant tots els recursos tant materials, tècnics com personals per poder reparar el col·lapse que es va produir a la canonada principal. Han estat un total de 30 hores de treballs intensos i complexos per restablir el servei el més aviat possible a tots els consorciats, a la seixantena d’ajuntaments i a les 25 indústries de la demarcació de Tarragona.

El tram de canonada col·lapsat a l’Ametlla de Mar va ser inspeccionat el juny 2020 i no es va detectar cap anomalia significativa. Ara, el Consorci d’Aigües de Tarragona -CAT- s’ha tornat a posar en contacte amb el CSIC per investigar les causes que han provocat un nou col·lapse estructural a la canonada principal.

Durant tot el dissabte dia 11 de desembre, des de primera hora del matí, i la nit següent, el CAT estava treballant amb tots els recursos disponibles per reparar l’averia, substituint el tram afectat de 6 metres de longitud i 1600mm de diàmetre i poder així restablir el subministrament en alta a tots els seus consorciats.

Des del Consorci s’havia començat a restablir el servei progressivament a tots els consorciats als quals dona servei, una seixantena d’Ajuntaments i 25 indústries. Un consorciats que des d’un primer moment van ser avisats que havien d’activar els seus recursos propis mentre no es reprèn la totalitat del subministrament durant el dia d’avui, diumenge, 30 hores després de l’averia.

Segons ha explicat el president del CAT, Joan Alginet, el tall no ha suposat finalment per als abonats, als quals es recomana disposar de reserves per aguantar entre 24 i 48 hores sense l’abastament del minitransvasament per fer front a aquest tipus d’eventualitats. “En alguna situació s’ha arribat al límit, però no ha calgut cap mesura extraordinària”, ha precisat el mateix Alginet, en una compareixença a la planta potabilitzadora de l’Ampolla per informar de la situació.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, ha agraït la ràpida intervenció dels serveis tècnics de l’organisme. La fuita d’aigua, ha reconegut, ha afectat tres propietats pròximes, així com alguns vials i, seguint pel barranc fins al mar, s’ha emportat la sorra de la platja de Bon Caponet. Alginet s’ha compromès a restituir les finques afectades mentre que Gaseni també ha anunciat que es repararan els danys esmentats que, segons ha valorat, no han estat greus.

Corrosió per clorurs

Un cop resolta l’emergència, el CAT començarà a estudiar la causa d’aquest nou trencament. Es tracta d’una situació molt similar, segons reconeixen, a la que es va viure fa prop de dos anys, concretament el 3 de gener de 2020, a l’Ampolla (Baix Ebre), si bé en aquell cas, la fuita va inundar una part important del nucli urbà i la zona del port. Així ho ha reconegut el mateix director gerent l’organisme, Josep-Xavier Pujol, qui ha apuntat que una possible “contaminació externa” per clorurs hauria causat la corrosió de l’estructura de pretensats metàl·lics de la canonada. A l’Ampolla, ha recordat, hauria estat pel regadiu d’una finca popera amb aigua parcialment salina.

El gener de 2020 va col·lapsar un tram de canonada principal al terme municipal de l’Ampolla. Arran de l’incident, el CAT va encarregar una diagnosi de tota la conducció principal (75 km), una inspecció que es va dur a terme el juny de 2020 i en la qual no es va detectar cap anomalia greu en aquest tram concret de l’Ametlla de Mar que ha col·lapsat aquest 11 de desembre. Després de la inspecció, el novembre de 2020, es van substituir 5 trams de la canonada principal que sí que presentaven patologies greus, un d’ell situat a escassos metres del tram afectat en aquesta ocasió.

El CAT ja s’ha posat en contacte amb el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) per fer un estudi exhaustiu que permeti conèixer les causes del trencament de la canonada principal. Aquest ens ja ha col·laborat amb el Consorci en el col·lapse del gener de 2020 i amb altres qüestions relacionades amb l’estat de la canonada.

En aquest sentit, el Consorci continua endavant amb el projecte d’auscultació de la canonada principal per instal·lar un sistema que permeti conèixer en continu l’estat estructural de la canonada principal, com a sistema predictiu i per evitar en la mesura del possible situacions inesperades com la viscuda actualment.