.

Antoni Vila Casas, avui amb l’alcalde de Vila-seca, Jose Poblet, accedint al Castell. Foto: Tarragona

Desvetllat el nom de la col·lecció d’art contemporani que es podrà visitar al Castell de Vila-seca. Es tracta de la major col.lecció de Catalunya, la procedent de la Fundació Vila Casas, creada en 1986 per l’empresari del sector farmacèutic Antoni Vila Casas que avui ha estat literalment prenent mides de les quatre sales que seran motiu de les exposicions i signant el conveni amb l’Ajuntament de Vila-seca. Vila Casas ha anunciat que la primera mostra, que es perllongarà per espai de sis mesos -entre les festes majors d’agost i d’hivern- serà inèdita, mai vistes en públic.

Més endavant s’anunciarà quin serà l’autor que inaugurarà l’espai: “Serà una sorpresa”, ha dit Antoni Vila Casas. “Es tracta d’una última compra que vam fer i aquí encaixa com anell al dit. També tenim obres de Tarragona i del Delta de l’Ebre” per exposar al Castell, ha subratllat.

Vila Casas són paraules majors en el món del col·leccionisme contemporani català. Al Castell de Vila-seca, que l’any passat va finaltzar un llarg procés de restauració i ara obrirà portes al públic, s’hi instal·larà l’eix sud de la Fundació, que té dos museus a Barcelona i dos a les comarques de Girona, a Torroella de Montgrí i a Palafrugell. Hi exposa un ampli ventall de pintura, escultura i fotografia catalana des de l’any 1930 i amb la voluntat que acabi abraçant tot un segle, fins al 2030. En tots els casos, Vila Casas disposa d’edificis patrimonials, que van ser palaus o fàbriques destacades. El mateix succeirà a Vila-seca, un espai tan emblemàtic com el Castell medieval que serà cedit per a ser la seu del sud de Catalunya de la Fundació.

Façana del Castell de Vila-seca, propera seu de la Fundació Vila Casas. Foto: Tarragona21

L’acord amb l’Ajuntament de Vila-seca és per quatre anys i la voluntat de les dues parts és de valorar-ne el funcionament al final del període de vigència per repetir l’experiència, ha apuntat l’alcalde, Josep Poblet. Aquest ha definit Vila Casas com un “homenot del sud” en el món de la ciència i de la salut, fent seva l’expressió de Josep Pla. “Fondre art, recerca i progrés de la societat ha estat un dels seus objectius vitals”.

Quatre sales seran les destinades a les exposicions de la Fundació. “Que aquest impuls arribi a casa nostra és un honor i un gran goig”, ha destacat Poblet. “Jo li vaig dir al senyor Vila Casas que són presents en dues ciutats gironines, a Barcelona, però no al sud del país i ens agradaria facilitar que això fos així”. El camí per aconseguir-ho “ha estat planer perquè el senyor Vila Casas així ens ho ha fet”.

Poblet va interessar-se per la col·lecció Vila Casas a partir de 2012 i posteriorment va contactar amb el president de la Fundació, que es va mostrar encantat “amb Vila-seca i va ser fàcil de poder-nos entendre”. “Es tracta d’una gran notícia per al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”. Vila-seca es vol situar així com el pols d’atracció de l’art contemporani català de les comarques de Tarragona, “tal com ho és en el món de la música amb l’Auditori Josep Carreras”.

Els propers mesos caldrà acabar d’adecuar el Castell per a rebre les exposicions amb aparells de control sísmic, càmeres de vigilància i control de la humitat, entre d’altres. Conferències, visites d’escolars, de grups especialitzats acompanyaran el nou centre d’art, que compaginarà el recinte amb altres activitats culturals i històriques, com el relat de la història del propi Castell. “Es tracta de treure el màxim rendiment cultural d’una proposta del més alt nivell en aquest espai”, ha afirmat l’alcalde.

La Fundació té a Barcelona l’Espai Volart -d’exposicions temporals, artistes novells i fons de la col·lecció-, Can Framis, amb col·lecció permanent de pintura i exposicions temporals; Solterra, a Torroella de Montgrí, amb fotografia contemporània, i Can Mario, a Palafrugell, amb escultura.

Vila Casas ha titllat “d’extraordinària” la tasca de restauració feta al Castell, que colma els seus desitjos i ha afirmat que es va enamorar de la platja de La Pineda: “Té la millor platja del Mediterrani i Vila-seca té un dinamisme extraordinari”. “Quan se’m va oferir fer l’exposició em va fer molta il·lusió i va ser molt fàcil arribar a un acord. Vaig veur-eho, em va agradar, ens vam posar a treballar i ja tenim preparada la primera exposició. Estem presents a Barcelona i Girona i ens mancava Tarragona. A veurem Lleida”.

Els espais de la Fundació

L’any 2000 s’obriren les portes del Museu Art 2000, situat a Torroella de Montgrí (Girona) i ubicat en el Palau Solterra, un palauet d’arquitectura civil que data del S.XV. Els primers anys s’hi exhibí gran part del fons pictòric de la col·lecció. Amb el temps ha passat a dir-se Palau Solterra, Museu de Fotografia Contemporània perquè acull la col·lecció de fotografia de la Fundació Vila Casas de caràcter nacional i internacional. Dos anys més tard, al 2002, s’inaugurà l’Espai Volart, el primer àmbit de la Fundació obert a públic a Barcelona, destinat a la celebració d’exposicions temporals.

Per tal d’ampliar l’espai expositiu de la col·lecció, que progressivament anava creixent, l’any 2004 es rehabilità Can Mario, a Palafrugell (Girona), una antiga fàbrica de suro, com a museu per a exposar-hi les obres de pintura, fotografia i escultura, que va substituir al petit museu de Pals (Ca la Tona). En l’actualitat, s’ha convertit en Can Mario, Museu d’Escultura Contemporània.

A finals de 2008, es va inaugurar el segon espai per a mostres temporals a Barcelona, l’Espai Volart 2 (al costat de l’Espai Volart), i un any després, el 2009, es va culminar el projecte d’espais museístics amb la inauguració de Can Framis, Museu de Pintura Contemporània, una antiga fàbrica tèxtil rehabilitada i localitzada al districte 22@ del Poblenou a Barcelona.

J. Garcia

Més informació de la Fundació Vila Casas en aquest enllaç.

/* JS para menú plegable móvil Divi */