.

El Cant de la Sibil·la es farà a la Catedral de Tarragona

El Nadal de Tarragona tornarà acompanyat del Cant de la Sibil·la. La Catedral de Tarragona serà l’escenari on, abans de la Missa del Gall del 24 de desembre, es farà la representació. Com en la passada edició, el cant estarà interpretat per la soprano tarragonina Marta Mathéu, acompanyada per la capella de ministrers de Tarragona i dirigit pel Xavier Pastrana.

El Cant de la Síbil·la es va recuperar gràcies a diversos músics autòctons de la ciutat. El drama litúrgic s’acostumava a representar a les esglésies de l’edat mitjana durant la matinada de Nadal.

Jordi Agràs, delegat del departament de Cultural de la la Generalitat a Tarragona, ha felicitat als organitzadors “per la feinada i esforç que comporta” afegint que Tarragona “ha d’apostar per gent com ells que es llença a la piscina”

La representació del 2013 va ser tot un èxit, on més de 2.500 persones van acudir a gaudir d’aquest espectacle renascut després de més de 500 anys. Malgrat l’èxit del primer any i la repercussió de l’acte, aquest any els organitzadors han tornat a trobar escàs el suport rebut per part de l’Ajuntament de Tarragona.

El Xavier Pastrana ha afirmat que la voluntat de tornar-ho a repetir es degut a l’èxit assolit l’any passat. El director ha afegit que s’han d’aprofitar les estructures que tenim i “s’ha d’animar a tothom a venir i gaudir d’un acte recuperat després de més de 500 anys, d’una meravellosa catedral i d’un orgue del què poques ciutats poden comptar”

Novetats pel 2014

Jordi Agràs amb els organitzadors a la roda de premsa | Foto: AnnaMG

Com a novetats per aquest any, la Marta Mathéu ha comentat que no hi haurà grans canvis ja que “la nostra sibil·la volem que sigui austera, que no estigui massa carregada i només canviarem o afegirem petits detalls”. El que sí es farà serà una ampliació en el cor de veu d’homes, que passa de tenir 8 integrants a 12.

A Tarragona, aquest cant es va recuperar “basant-se en les informacions i documentacions que hi ha a la Catedral de Tarragona” però, sobretot, gràcies a “la il·lusió dels tarragonins”.

Arreu de Catalunya, el Cant de la Sibil·la es fa amb cant gregorià, i arreu de Catalunya es sol fer en català antic; però a Tarragona han apostat per fer-ho en llatí. L’origen d’aquest cant és incert. Es tracta d’una representació musical medieval que barreja el cant gregorià i el drama litúrgic, que probablement es va començar a partir del segle desè.

Absència de l’Ajuntament de Tarragona

La Roser Olivé, directora i intèrpret de la capella de ministrers que acompanya el Cant de la Sibil·la, ha parlat amb el Tarragona21 afirmant que “aquest any es torna a fer però no gràcies a l’Ajuntament de Tarragona, el qual no ens està donant suport econòmic” afegint que “no s’entén ja que aquest és un acte de patrimoni i cultura important de la ciutat i no es pot perdre”. Olivé ha comentat que, des de l’Ajuntament de Tarragona els han informat que “no poden aportar diners perquè no en tenen i que ho faran l’any vinent”. La directora dels ministrers ha comentat que “sembla que des de l’Ajuntament ja els vingui bé que es faci aquest acte però sense donar un cop de mà, així no s’han de preocupar de res”

La Sibil·la de Tarragona | Foto: Joglar Cabra

Pressupost

Segons Olivé, al 2013 la Diputació de Tarragona i la Generalitat van fer una aportació econòmica per tirar endavant aquest esdeveniment, “sinó no s’hagués pogut fer”. Enguany, la Diputació s’ha refermat amb el Cant de la Sibil·la malgrat que “encara no es sap amb quina quantitat”.

Des de l’organització es pregunten com podran solucionar el dèficit, ja que fer el Cant de la Sibil·la costa entre 7.000 i 8.000 euros i “si comptem que la Diputació de Tarragona farà una aportació similar a la de l’any passat, uns mil euros; més els diners de la Generalitat, encara ens queda molt per cobrir despeses”. Per aquest motiu, els organitzadors plantegen demanar la voluntat a l’entrada de la Catedral, abans de començar l’espectacle i també esperen que els hi arribin més ajudes per altres bandes.

AnnaMG