.

Josep Machado, acompanyat de membres de la junta i veïns del barri aquest matí. Foto: Tots21

El Barri del Carme de Reus va deixant enrere el seu passat conflictiu amb les okupacions deliinqüèncials i que causaven aldarulls continuats gràcies a l’esforç dut a terme per l’Associació de Veïns L’Harmonia per captar inversors i gent interessada en adquirir habitatges en propietat. Aquesta actuació, destinada a rescatar edificis buits i en mal estat en diferents zones de l’àmbit, ha permès incorporar prop de 190 noves famílies al barri en prop d’una norantena d’edifics que majoritàriament són de baixos i dues o tres plantes. “Una bona part han estat comprats a persones particulars, si bé també en tenim que pertanyien prèviament a bancs”, explicava aquest matí en roda de premsa el president de l’entitat veïnal, Josep Machado.

“El projecte de rehabilitació surt de la nova junta que vam entrar aquest novembre farà cinc anys. Vam decidir buscar constructors, empresaris, particulars i gent que volgués invertir aquí. I ha acabat donant resultats”, explicava Machado. “Fa dos anys hi havia cases buides, ocupades i algunes en perill de caure (les que tenen necessitat d’actuació urgent s’ubiquen en aquests moments al carrer de la Girada), que finalment s’han anat reformant amb el resultat actual. Hi havia dubtes dels promotors en alguns casos, però al final els hem convençut fent-lis veure que estaven apostant pel centre de Reus”.

De fet, a hores d’ara encara hi ha diversos punts del barri que es troben en obres perquè la inversió surt a compte. Fins al punt que diversos membres de la junta veïnal “han comprat cases. Tot plegat, la gent que ha fet confiança ha portat a reduir el nombre de cases okupades”. Machado destacava el recolzament obtingut pel departament d’Urbanisme, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la delegada del Govern Teresa Pallarès, que també ha estat al damunt”.

Machado espera que en una fase posterior “els carrers siguin d’un sol nivell, entre altres coses perquè les voreres són tant petites que amb prou feines s’hi pot passar”. Però primer caldrà que tota la redifinició urbanística del barri es vagi concretant i aposentant. El cert és que en l’actuallitat els sorolls els provoquen les màquines, i no les baralles. En tot cas, Machado ha reconegut que “d’okupes en tenim. Però són gent que no provoca problemes i que es troben en pisos de propietat dels bancs. En una de les cases i viu una dona amb el seus fills i el seu pare i una altra parella també amb els seus fills. Amb això vull dir que els okupes no ens molesten, el que ens molesten són les mafies que hi ha al seu voltant”, deixava caure

I el pla especial del barri?

Machado també ha aprofitat per a fer referència a l’aprovació del projecte del pla d’acció urbanístic del barri. Una eina de desenvolupament que ha d’aconseguir (i no sembla fàcil vista l’espera) CatSalut, Incasòl i ajuntament. “Tenim la paraula de l’alcalde, vicealcadessa i delegada del Govern de que finalment s’acabarà signant abans que s’acabi el 2022”. La ratificació del pla d’obres es del 2004, i des de llavors “hi ha tres sectors del barri amb famílies afectades des de fa 19 anys. Esperem que es donin solucions i es compleixi l’acord pres en comissió perquè quedin alliberades de l’afectació dels seus habitatges”, assenyalava un Machado que recordava com, entre els compromisos, hi figura el de “comunicar el carrer Sant Jaume amb el carrer del Vent el 2023. És un altre compromís en comissió de la regidoria d’Urbanisme”.

J.S.