.

Reunió preparatòria d’alcaldes i representants de comerços avui a Altafulla

Els 11 municipis del Baix Gaià posaran en marxa un projecte pioner a Catalunya a nivell de subcomarca per tal d’impulsar el comerç d’un territori encara desconegut per molts visitants, al que se li suma un entorn monumental i natural espectacular.

La primera pedra de l’impuls que se li vol donar tindrà lloc el 20 d’abril quan s’encetarà la Taula pel Começ del Baix Gaià amb una jornada que reunirà a Altafulla ajuntaments, la Generalitat, el sector professional i la patronal Pimec.

De la jornada en sortirà un memoràndum que serà lliurat a la directora general de Comerç de la Generalitat, Muntsa Vilalta, “perquè comenci a treballar”, han destacat avui els impulsors d’aquesta proposta pionera. Es compta “amb el suport de la Generalitat”, vital per emprendre accions.

El Baix Gaià, que feu de frontera entre territoris cristians i musulmans -i d’aquí la proliferació de castells i torres de defensa-, presenta també un espectacular contínuum de platges verges que no tenen res a veure amb les massificades de la Costa Daurada central, i un seguit de propostes comercials mot àmplies.

L’alcalde accidental d’Altafulla, Pere Gomés; el regidor de Comerç, Jaume Sànchez; el president de PIMEComerç Tarragona, Florenci Nieto, i el president de l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA) han presentat aquest matí, a la sala de Plens de l’Ajuntament d’Altafulla, la Taula de Comerç del Baix Gaià, impulsada des d’aquestes tres organitzacions.

L’alcalde accidental ha destacat l’interès a “anar de la mà” del sector empresarial. El regidor de Comerç ha subratllat al seu torn que es tracta de buscar “el nostre espai propi”, mentre que el president de Pimec parla que el Baix Gaià “ha de jugar la Champions” comercial.

El projecte de la Taula del Comerç del Baix Gaià vol ser una eina transversal que pretén aglutinar administracions públiques i organitzacions privades amb l’objectiu d’analitzar la situació del comerç dels municipis del Baix Gaià amb la participació de tots aquests agents que actuïn per millorar-la i avaluar els possibles projectes conjunts per incentivar el comerç i al mateix temps, promocionar el turisme, l’economia i el desenvolupament local.

Per fer aquesta anàlisi, és necessari conèixer quines característiques té cada municipi, com els habitants, turistes,s egones esidències, comerços, restaurants, bars, hotels, serveis municipals, transports públics, etcètera. “També es busca determinar els atractius turístics i comercials de la zona, quina és la història i a partir d’aquí fr la fotografia de l’actualitat i buscar possibles solucions per al desenvolupament local des del punt de vista comercial”, destacava Florenci Nieto.

Aquest anàlisi ha de determinar els aspectes en què s’ha de treballar “de manera transversal, integral i conjunta” per tal de desenvolupar el projecte Comerç del Baix Gaià, on les associacions i organitzacions públiques i privades i PIMEComerç coordinaran i en donaran vida.

Per fer tot això, i amb la taula prèvia que s’ha organitzat avui amb tots els representants dels ajuntaments del Baix Gaià, està previst pel divendres 20 d’abril, el desenvolupament de la I Taula de Comerç del Baix Gaià que se celebrarà a l’Ajuntament d’Altafulla, de 9:30 a 13:30h.

En aquesta primera edició del 20 d’abril, s’hi ha convocat a tots els ajuntaments i associacions de comerciants i empresaris del Baix Gaià, el Consorci de Comerç, Artesania i Moda, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal i altres convidats com la Cambra de Comerç i el Departament de Turisme de la Generalitat.

El Baix Gaià compta ja amb un Consorci Turístic, impulsat des del Consell Comarcal del Tarragonès. No es pretén laminar-lo, sinó complementar-lo perquè tal vegada es puguin plantejar objectius més amplis en el futur, destacava Pere Gomés.

PIMEComerç, patronal del sector del Comerç de Catalunya, que associa a 45.000 comerços d’arreu del territori català, donarà suport i assessorament per al desenvolupament d’aquest projecte amb la finalitat de desenvolupar l’economia i el comerç territorial.

J. Garcia