.

2011-01-2043560

Les malalties respiratòries representen prop del 20% del motiu de consulta als metges de família catalans. La majoria es diagnostiquen, tracten i resolen en l’àmbit de l’Atenció Primària, des d’on es deriven els casos més greus. L’Asma i l’MPOC són les patologies cròniques més freqüents. Més de 31.000 persones de la província de Tarragona (3,9%) pateixen Asma i més de 15.100 (1,9%) tenen MPOC (majoritàriament els fumadors d’edat avançada).

Es calcula que el 50 % dels pacients amb Asma i el 70% dels pacients amb MPOC estan sense diagnosticar. «Els símptomes inicials de l’MPOC són poc específics, tos, secrecions de mucositat… Sovint els pacients ho relacionen amb el tabac i li donen poca importància. A més, a la província de Tarragona, del 22% dels fumadors de 35 a 75 anys, presenta alteracions a l’espirometria, la majoria de grau lleu (51,5%) o moderada (22,5%), i el 39% pot diagnosticar-se d’MPOC. Això suposa que el 8,9% de tots els fumadors sense antecedents o símptomes de malaltia respiratòria prèvia tenen MPOC per espirometria però no ho saben», explica el Dr. Franciso Martín Luján, metge de família del CAP El Morell i responsable del Grup de Respiratori de CAMFiC a Tarragona.

«Els metges de família hem d’estar atents davant els factors de risc per poder conscienciar, prevenir, identificar, diagnosticar i tractar als pacients amb malalties cròniques respiratòries», afegeix Joan Josep Cabré, metge de família al CAP Sant Pere de Reus i vocal de CAMFiC a Tarragona.

El pròxim 17 de març de 2016, CAMFiC organitza la V Jornada del Grup de Respiratori de la Vocalia de Tarragona, al Mas Miarnau, a Reus.

La trobada tindrà una part teòrica, centrada en la revisió de les darreres actualitzacions de les principals Guies d’Asma i l’MPOC. I una part pràctica en la que es realitzaran tallers d’habilitats clíniques relacionades amb el diagnòstic i el maneig terapèutic dels pacients amb patologia respiratòria: Registre ambulatori: PFM, CO Exhalat, SatOx (probes funcionals), Interpretació d’espirometries amb la nova app Espiro, Tractament amb fàrmacs inhalats i Fisioteràpia respiratòria (especialment important en el tractament de l’MPOC).

/* JS para menú plegable móvil Divi */