.

Entre els documents seleccioonats es podrà veure el paper històric de Pau Casals per impulsar el món casteller als anys 30 del segle passat.

A partir de demà, 2 de juliol, a les 23.10, el 33 dedicarà deu nits temàtiques al món casteller, en col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres. D’aquesta manera, fins al 3 de setembre, els dijous es mantenen com a dia habitual de programació de castells, amb una proposta variada per conèixer més de prop el fet casteller i reviure dates històriques.

A l’activitat castellera també l’ha afectat de ple la crisi del coronavirus, i probablement, per l’imprescindible contacte humà que comporta, serà de les últimes activitats que es podran reprendre amb normalitat. Per aquest motiu, el 33, en col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres, dedicarà les nits del dijous als castells, amb una programació variada que inclourà un capítol del programa “Obrint plaça” emès la temporada passada, un documental de temàtica castellera i un concurs de castells o una diada que hagin fet història, amb la presentació i contextualització a càrrec d’Agustí Forné.

Entre les dates històriques que es podran reviure, hi ha el Concurs de Castells de Tarragona del 1990, que va ser la primera transmissió castellera de TV3, ara fa 30 anys. N’hi haurà de més recents, com la Diada de Santa Úrsula del 2019, en què les dues colles vallenques, la Joves i la Vella, van fer per primer cop a la història un 3 de 9 net. A més, els espectadors podran reviure els primers 3 de 10 i 4 de 10 de la història a càrrec dels Minyons de Terrassa, la millor actuació dels Capgrossos de Mataró i el domini abassegador dels Castellers de Vilafranca revivint el concurs del 2016 i la Diada de Sant Fèlix del mateix any. I també es recordarà l’emoció de la clara victòria de la Vella de Valls a l’últim Concurs de Castells, el 2018.

Pel que fa als deu documentals seleccionats, també aixecaran passió i interès pels castells: es podrà veure el paper històric de Pau Casals per impulsar el món casteller als anys 30 del segle passat, els intercanvis dels castellers de Sants a l’Índia, l’experiència i mestratge de la Vella de Valls a la Xina, i la història dels castells a Tarragona. També mostraran la competència entre les colles vallenques, la rivalitat entre els Castellers de Vilafranca i la Vella de Valls al concurs del 2018, les vivències entre el drama i l’eufòria dels Capgrossos de Mataró, la integració de joves africans als Castellers de Barcelona i la vida interna dels Castellers de Vilafranca.

Així mateix, es recuperarà una bona part dels programes “Obrint plaça” emesos l’any passat, amb Aina Mallol i Biel Duran, que parlen de la tradició, la iniciació, la por, l’èxit i el fracàs, l’amor, la rivalitat, la passió, la integració, els límits, la dona castellera i el lideratge.

Programació d’aquest dijous

Demà, la nit castellera començarà a les 23.10, amb l’emissió del programa “Obrint plaça” sobre la tradició, amb els actors Joan Pera i Roger Pera, de la mà d’Aina Mallol i Biel Duran. Els Nens del Vendrell, una de les colles més antigues, en serà la protagonista.

Tot seguit, a les 23.35, s’emetrà un documental sobre el músic del Vendrell Pau Casals, català universal i un dels impulsors del món casteller a primers del segle XX. “El somni de Pau Casals. 25 edicions del Concurs de Castells” explica l’evolució de les 25 edicions del concurs casteller fins al 2014, amb imatges històriques en què es veu el mestre Casals fent de jurat als primers concursos. El documental també descobreix imatges poc vistes fins ara dels concursos dels anys 50 i 70, i hi parlen una dotzena de personatges vinculats al concurs i a les colles castelleres més importants.

A continuació, a les 00.15, el 33 oferirà un resum del Concurs de Castells de l’any 1990, la primera activitat castellera que va retransmetre Televisió de Catalunya, ara fa exactament 30 anys. En una plaça de toros de Tarragona descoberta (encara no era la Tarraco Arena Plaça) i amb unes grades que no eren plenes del tot, la colla Joves dels Xiquets Valls, amb un 3 de 9 amb folre, va guanyar aquell concurs. Vist amb perspectiva, amb la puntuació d’aquell any, la Joves hagués quedat vuitena al concurs del 2018. I a la Vella de Valls i els Castellers de Vilafranca, els grans dominadors dels últims anys,  amb la puntuació que van fer el 1990, avui dia els hauria tocat actuar a la sessió de dissabte, lluny de les colles de gamma extra (com són actualment). Reviure el concurs del 1990 permetrà veure el gran salt que han fet els castells en els  últims 30 anys.

Redacció