.

Eduard Juncosa, durant la presentació del llibre

Eduard Juncosa, durant la presentació del llibre

Quanta gent vivia als carrers de Tarragona a l’època baixmedieval? I al segle XVIII? Se sap la seva professió? Quan va tenir Tarragona el màxim nombre d’habitants i quan el mínim? Per quines causes? Són preguntes moltes de les quals ha aconseguit respondre l’historiador reusenc Eduard Juncosa -fill de conegut exfubolista Ramon Juncosa-, que acaba de veure publicat el seu treball premiat pel Consell Comarcal del Tarragonès, ‘La població de Tarragona. De la crisi baixmedieval a la de l’Antic Règim’, guanyador del Premi Tarragonès Beca d’Investigació 2014.

La presentació v tenir lloc dijous a la seu del Consell i anà de la mà d’Antoni Virgili, professor del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona i alcalde de Salomó, que en destacà especialment el rigor i la vàlua d’un treball novedós sobre una disciplina poc concorreguda, la demografia històrica.

‘La població de Tarragona de la crisi Baixmedieval a la de l’Antic Règim. Aproximació a la demografia històrica’ “és una obra, basada en una triple vessant: instrumental, expositiva i analítica”, que pretén donar a conèixer, a partir de l’estudi directe de les fonts primàries conservades i de la bibliografia disponible, el nombre de pobladors que habitaren Tarragona al llarg del gairebé mig mil·leni transcorregut entre l’ocàs de l’Edat Mitjana i l’esclat del Món contemporani (segles XIV a XIX), destacava Virgili.

Però no només busca donar resposta a quants, sinó que també s’interroga sobre el com i el perquè de les diverses conjuntures, tot transcendint les meres xifres per arribar fins a les persones. La ciutat del Francolí, antiga capital imperial, hagué de lluitar amb coratge per fer front a múltiples adversitats, a crisis successives i, fins i tot, a la recurrent amenaça del despoblament. Aquestes pàgines són un elogi als esforços i a la perseverança d’uns avantpassats que aconseguiren sobreposar-se als obstacles per llegar-nos una ciutat viva on, a cada racó, s’hi pot respirar història.

“La fam, les pestes i els conflcites bèl·lics provoquen que la població cresqués molt lentament i a sotracs”, subratllava Virgili. Tarragona seguí la línia demogràfica del país, però amb excepcions. En 1472 arribaria al mínim històric, quan només comptava amb 300 focs, degut a la guerra civil catalana. El treball de Juncosa fixa el límit de la investigació en la guerra del francès, un dels altres grans cataclismes viscuts a la ciutat.

L’obra és un repàs exhaustiu de fonts originals, amb documentació i il·lustacions inèdites, com una carta que fixa els morts per pesta, dia a dia, en una epidèmia soferta al segle XVII.