.

Foto de família dls participants a l'acte inaugural

Foto de família dls participants a l’acte inaugural

L’estrena de la pel·lícula de “Ebre, del bressol a la batalla”, del director Román Parrado, ha inaugurat aquest dimarts la 9a edició del Festival Internacional de Cinema en Català a Roda de Berà.

L’equip d’’Ebre’ ha anat arribant fins el Teatre del Casino Municipal acompanyats d’un cotxe de l’època. Roser Tapias, Enric Auquer, Artur Busquets, David Menéndez, Carlos Cuevas, Román Parrado, Eduard Sola, Oriol Marcos, Aritz Cirbián, Jesús Monllaó i Elisa Plaza han estat els primers en trepitjar al catifa vermella de la 9a edició del FIC-CAT.

Gràcies a les associacions MHM Ebre 1938 de Faió, Lo Riu Associació de la Fatarella, i amb la col·laboració de l’Associació Republicana TAMBÉ HI SOM de Roda de Berà, els carrers de Roda han tornat al passat amb una recreació històrica sense precedents: el replegament i la posterior retirada de l’exèrcit republicà al final de la Guerra Civil.

Després de passar tots els assistents pel photocall, amb l’acompanyament d’una introducció musical del pianista Jordi de Vera, s’ha iniciat la presentació de la pel·lícula.

La pel·lícula

‘Ebre, del bressol a la batalla’, com bé han dit les figures més destacades de la pel·lícula, explica una història que moltes vegades ha quedat oblidada. Oriol Marcos, productor d’Ebre, del bressol a la batalla, ha explicat que aquesta
pel·lícula “és la nostra manera humil de fer justícia a aquesta generació de joves que van donar la seva vida, molts d’ells sense saber perquè”.

El guionista, Edu Sola, ha explicat la intenció de mostrar aquest component humà que té la història, component que als llibres d’història no expliquen. “Quan t’ho explica algú en directe et dona un caliu que t’ajuda a traspassar-ho
a la pel·lícula, i és aquest component humà el que volíem ensenyar”. David Menéndez, actor de la pel·lícula ho recalca dient que “aquesta humanitat és el que pretén donar la pel·lícula”.

Els actors asseguren que ficar-se a la pell de tota aquesta gent és una gran responsabilitat. “La pel·lícula ens va fer adonar de l’absurd d’aquesta guerra, i la crueltat de la batalla”, assegura Artur Busquets.

Antonio Barrero, director del festival, ha acabat recordant-nos que “No podem oblidar aquestes històries, i pel·lícules com aquesta ens ajuden a tenir-ho present”.