.

El projecte “Inspira STEAM” és una iniciativa per al foment de la vocació cientificotecnològica entre els joves. Foto: Dow

En el seu afany per contribuir a la formació dels futurs professionals de la química, Dow tanca el curs escolar havent impulsat tres projectes educatius clau a l’àrea de Tarragona: “Un món de ciència”, “Inspira STEAM” i Repte Experimenta, tots tres en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV).

El programa “Un món de ciència” URV-Dow ofereix tallers d’activitats experimentals d’1 a 2 hores de durada impartits per part del personal de la URV als centres educatius. Els objectius principals són facilitar la realització d’una activitat experimental senzilla, segura, atractiva, pràctica, participativa i socialment rellevant, que il·lustri que la ciència és un mètode que permet donar resposta als interrogants i necessitats de les persones, generar riquesa, desenvolupament i qualitat de vida, així com estimular l’interès per les ciències en general i pel desenvolupament de carreres científiques en particular. Està destinat als centres de primària (de 4t a 6è curs) i ESO de La Pobla de Mafumet, El Morell, La Canonja, Perafort i barris de ponent de Tarragona.

Durant el curs escolar 2021-2022 s’han impartit un total de 10 tallers a les escoles Ventura Gassol (El Morell), Aura (La Canonja), Joan XXIII i Bonavista (Tarragona Ponent) i als instituts del Morell (El Morell) i Collblanc (La Canonja), en els quals hi han participat 190 alumnes i 10 professors. Els tallers impartits han estat “Vols veure l’ADN?”, “Fàbrica de polímers”, “Producció de coure: del material al metall”, “Gestió de residus”, “El canvi d’escala industrial: l’electròlisi i els recobriments” i “Dissenyem un medicament”. Amb el propòsit de conèixer el grau de satisfacció dels tallers, en finalitzar cada sessió se’n va dur a terme una avaluació, tant amb l’alumnat com amb el professorat. Els resultats han estat molt favorables per ambdues parts.

El projecte “Inspira STEAM” és una iniciativa per al foment de la vocació cientificotecnològica entre els joves, les noies especialment, basat en accions de sensibilització i orientació amb escolars de 5è i 6è curs d’educació primària, que imparteixen dones i homes professionals del món de la recerca, la ciència i la tecnologia. A la demarcació de Tarragona el coordina la URV i Dow hi participa molt activament.

Durant el curs escolar 2021-2022 un total de 23 mentors de Dow han col·laborat impartint les 6 jornades d’activitats que contempla el projecte a les escoles Cèsar August (Tarragona ciutat), Cor de Maria (Valls), Vora Mar i Elisabeth (Salou) , Guillem Fortuny (Cambrils), Sant Sebastià (Els Pallaresos), Pare Manyanet i Internacional del Camp (Reus).

El passat 28 de juny es va fer la jornada de cloenda del curs a la Sala de Graus del Campus Sescelades de la URV. Es va dur a terme una dinamització de grup per detectar punts febles i forts del programa i l’equip de mentors de Dow va presentar, a través de Cristina García, les seves experiències a les escoles a les quals estan assignats. Cristina Garcia va donar valuosos consells per als nous mentors i va anunciar que, per al curs que ve, els mentors i mentores de Dow superaran la cinquantena. Cal remarcar el treball de Laura Evangeli en la coordinació de les activitats Inspira STEAM-Dow.

Per acabar, Dow també ha col·laborat en el Repte Experimenta, que consisteix en 4 sessions de 2 hores de durada cadascuna, durant 1 mes, fent servir l’experimentació i el mètode científic per apropar la ciència als alumnes. Ajudats per padrins científics vinculats al món acadèmic i empresarial, cada equip de màxim 4 alumnes va dissenyar i va posar a punt un experiment escollit per ells mateixos, ajustant-se així als seus interessos. Dow hi va participar en col·laboració amb la URV i diverses empreses del sector; impactant a 649 alumnes de 6 centres diferents.

Els tres projectes descrits compten amb el suport de Dow, ja que representen i promouen valors alineats als de la companyia, com són la potenciació del talent i la formació, el treball en equip, la igualtat i la ciència com a eina de futur per afrontar els reptes més urgents de la societat.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */