.

Jon Elipe Fonollosa va guanyar el segon premi. Foto: Cedida

Jon Elipe Fonollosa va guanyar el segon premi. Foto: Cedida

Dos alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Martí Franquès de Tarragona han obtingut el 2n i el 4t lloc del Premi Llegim Ciència de la Universitat de Vic. Han estat, respectivament, Jon Elipe Fonollosa amb el seu relat Desnuclearització d’un Estat altament radioactiu i Laura Díaz Alba amb L’energia nuclear no ha de ser el nucli de la nostra energia.

Els treballs, presentats pel seu professor de Llengua catalana i Literatura Josep Maria Toda, responien a la pregunta següent: “Ara per ara, gran part de l’energia que consumim prové de les centrals nuclears. Creus que ha de seguir així, o bé hi ha alguna manera d’obtenir l’energia que necessitem, utilitzant altres fonts alternatives?”

Laura Díaz va quedar en quart lloc. Foto: Cedida

Laura Díaz va quedar en quart lloc. Foto: Cedida

El veredicte final del jurat es va conèixer dijous passat a l’Aula Magna de la UVic en el decurs d’un acte on hi van assistir prop de 600 estudiants de secundària i on, a més del lliurament de premis, hi va haver una breu xerrada de l’escriptora M. Carme Roca Costa, autora de la novel·la La ciutat oblidada, que tracta sobre l’energia nuclear i recorda l’accident de Txernòbil del 1986, i una altra del científic Vladimir Zaiats Protchenko, professor titular de la UVic (testimoni que l’any 1986 estava residint a Kíev, va viure tot l’accident de Txernòbil i compartí la seva experiència personal viscuda a Ucraïna durant l’accident nuclear de Txernòbil per acabar reflexionant sobre la seguretat de les centrals nuclears).

La coordinació del Premi Llegim Ciència de la UVic enguany ha fet lliurament de diplomes dirigits als centres de secundària participants a la 5a edició de Premi Llegim Ciència, on s’ha inscrit el nom del professorat que hi ha fet participar el seu alumnat. “Considerem que feu una feina essencial amb els vostres estudiants afavorint l’impuls a lectura, potenciant un pensament crític i motivant-los a escriure relats tan meravellosos com els que hem rebut en aquesta 5a edició”, ha manifestat Julita Oliveras Masramon, responsable del Programa Ciència i Societat de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic.

Dues alumes del mateix professor, Maria Rion Guillemat de 4t B ESO i Núria Jiménez González de 1r B de Batxillerat, també van ser guardonades el passat desembre amb el segon premi de la categoria literària de 12-15 anys i en el de la 16-19 anys, respectivament, en el XII concurs per l’eradicació de la violència masclista.

/* JS para menú plegable móvil Divi */