.

3

L’ICAC ha fet un comunicat oficial anunciant que les excavacions al claustre de la Catedral de Tarragona han tingut èxit i s’ha aconseguit documentar una exedra de 25m2.
S’apuntà que els treballs arqueològics formaven part del Projecte de recerca arqueològica al recinte de culte de la seu del Concilium Prouinciae Hispaniae Citerioris, promogut i finançat per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i el Museu Bíblic Tarraconense (Arquebisbat de Tarragona), amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.
L’objectiu de l’excavació és el de documentar l’exedra nord-occidental de l’antic recinte de culte romà, del qual es conserva íntegra la porta d’accés. Les intervencions les han codirigit els arqueòlegs Josep Maria Macias (ICAC), Andreu Muñoz (Arquebisbat de Tarragona-ICAC) i Imma Teixell (ICAC).

Què és una exedra?

D’acord amb les últimes investigacions sabem que a l’espai de la Catedral s’aixecava el Temple de culte imperial. L’edifici estava envoltat per una gran plaça porticada d’unes dues hectàrees d’extensió. El conjunt recorda el model del Forum Pacis de Roma, promogut per l’emperador Vespasià, i la decoració dels porticats de la plaça imita la iconografia del Forum Augustum de Roma. En els porticats s’obrien estances de planta semicircular o quadrangular que, genèricament, anomenem exedres. No en podem determinar de manera absoluta la funcionalitat, però s’hi podien venerar diferents divinitats, els emperadors divinitzats o la mateixa família imperial. Aquestes estances estaven ricament decorades i podien estar presidides per grans estàtues o conjunts escultòrics. Aquests espais complementaven l’acció devota dels antics romans que focalitzaven principalment el culte a l’emperador divinitzat en el temple.
1-2