.

Imatge dels participants. Foto: URV

Vols saber què investigo? és un concurs de monòlegs científics en el qual es pretén que els participants –sis doctorands i doctorandes de diferents disciplines- expliquin al públic quina investigació estan duent a terme, de manera amena, adaptant el llenguatge a persones amb diferent coneixement i utilitzant únicament les habilitats comunicatives i algun objecte de suport, en no més de cinc minuts. Enguany i per adaptar-se a les condicions de la pandèmia el concurs s’ha fer a l’Aula Magna del campus Catalunya de la URV, amb molt poc públic, i ha estat emès en línia des del canal Livestream de la URV. La iniciativa compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència i Innovació.

Elisabet Torrubia, guanyadora de la vuitena edició del concurs, durant el seu monòleg. Foto: URV

En aquesta vuitena edició del concurs el jurat -format pel director de l’Escola de Doctorat, Josep Ribalta; la professora del Departament d’Estudis de Comunicació, Natàlia Lozano i l’integrant de la companyia Big Van, Oriol Marimon- han decidit que el primer premi sigui per Elisabet Torrubia, del programa de doctorat en Infermeria que ha parlat de la psicomatització i de com es pot detectar a les consultes. En el seu monòleg “Em dol a l’ànima i altres formes de dir psicomatització” ha fet referència a la necessitat de poder detectar, principalment des de la infermeria, quan una persona té una afecció que no és la que explica, sinó que és la que li poden provocar determinades situacions d’estrès, ansietat, etc.

Despoina Schina, segona classificada, en un moment de la seva actuació. Foto: URV

La segona classificada ha estat la doctoranda Despoina Schina del programa Cofund. Està fent el doctorat en Tecnologia Educativa i en el seu monòleg “Teachers and Educational Robots” ha tractat de la necessitat d’incorporar la robòtica a les aules i de la formació al professorat per poder adaptar aquesta nova competència.

Abed Kassir durant el seu monòleg ‘The divas of the night’. Foto: URV

En aquesta vuitena edició del concurs hi ha hagut un tercer premiat amb el premi del públic, que ha votat per una plataforma en línia. Ha anat a parar a mans d’Abed Kassir, del programa de doctorat en Antropologia i Comunicació que investiga sobre les masculinitats queer en les arts escèniques àrabs modernes.

Al concurs hi han pres part tres doctorands més: Daniel Schorn, del programa de doctorat en Enologia i Biotecnologia, que ha presentat el monòleg “Seguimiento de la maduración: control y calidad de la uva” en què parla de tècniques per conèixer el punt òptim de recollida del raïm i evitar el malbaratament de la producció.

Maria Josefina Ruiz de Azua, del doctorat en Nutrició i Metabolisme que ha parlat dels beneficis per la salut de consumir fruites i verdures de proximitat. També hi ha pres part Enric Arilla, del doctorat en Antropologia i Comunicació que analitza quins són els formats que les universitats utilitzen per fer difusió de la ciència en format audiovisual.

La sessió ha comptat també amb els monòlegs de la companyia Big Van, un grup de científics sobre rodes que canvia la visió de la ciència, que ha tingut molt bona acollida. Es defineixen com a investigadors de dia i monologuistes científics de nit, i provenen de diferents àmbits del coneixement. A través del gènere teatral del monòleg, aquests artistes pugen a l’escenari per divulgar, de forma entretinguda i divertida.

Redacció