.

.

TOTS 21

Plafó de les restes de la graderia del Circ al carrer Trinquet Vell

Plafó de les restes de la graderia del Circ al carrer Trinquet Vell.. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Han finalitzat les diverses actuacions de millora entorn i envers al Circ Romà de Tàrraco després de dos anys, potenciant la seva importància com un dels monuments millor conservats i més singulars del món romà, construït dins el recinte emmurallat. Enguany s’ha recuperat la Porta Triumphalis, la de la graderia nord i s’han dut a terme obres de condicionament al carrer Enrajolat i Trinquet Vell millorant l’entorn de les troballes del Circ, així com la seva vialitat i potencialitat arqueològica i museogràfica, amb també plafons amb text i imatges explicatius.

El Museu d’Història i l’Ajuntament de Tarragona s’han encarregat de recuperar i integrar el Circ Romà de Tàrraco dins del teixit urbà donada la ubicació de les troballes, immerses dins la ciutat i entre diversos edificis.

La tinent d’alcalde i regidora de Patrimoni, Carme Crespo, ha comentat que una de les prioritats “és fer visibles aquelles parts del circ que fins ara no eren visibles a mesura que es vagin recuperant a partir de les actuacions com les fetes”, recordant el “Valor Universal Excepcional” declarat per la Unesco.

Carme Crespo i Imma Teixell aquest matí

Carme Crespo i Imma Teixell aquest matí. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

Porta Triumphalis

S’ha recuperat a la part posterior de la torre del Pretori, l’espai on en època romana hi havia la Porta Triumphalis, pavimentant una zona que fins ara es contemplava com acumulació de terres i enderroc des que va quedar afectada l’any 1813 per les voladures franceses, que a la vegada trenca les barreres arquitectòniques permetent el pas també a persones amb mobilitat reduïda.

Les restes del circ, darrera del Pretori

Les restes del circ, darrera del Pretori. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

D’aquesta manera s’han recuperat els límits de la volta que uniria la de la porta triomfal amb les escales del ‘visorium’ del circ, que era la part més alta. La unió entre la volta de la porta triomfal amb la nova volta quedaria unida per una porta de la qual s’han conservat, amb les excavacions, part del marxapeus i el forat de polleguera amb restes del piu de ferro, l’eix giratori per obrir i tancar-la, ha explicat l’arqueòloga municipal, Imma Teixell.

Nou mirador a les graderies del remodelat Trinquet Vell

Una altra de les novetats destacades ha estat l’obertura d’una de les portes de la Gran Volta que queda soterrada a sota del que serien les graderies del Circ, donant lloc a un mirador d’obertura a aquestes, en les recuperades al carrer Trinquet Vell que també ha estat remodelat.

Un mirador connecta la Gran Volta amb les graderies de Trinquet Vell

Un mirador connecta la Gran Volta amb les graderies de Trinquet Vell. Foto: Adrià Recasens / Tarragona21

S’han renovat els paviments i suprimit les voreres donant continuïtat i potenciant l’espai per a vianants, a la vegada que s’han arranjat les escales d’accés des de Peixateries Velles. Pel que fa a la zona de les graderies, s’ha creat un fossar que simula la zona original de sorra, s’ha instal·lat una barana i tanca al voltant del monument i s’ha col·locat un panell informatiu i visual de com seria en aquella època.

A la part superior, el carrer Enrajolat que ja va ser remodelat amb la urbanització del carrer, recuperant a la vegada nous trams de la graderia. Un projecte que ha estat guardonat amb el premi Catalunya Construcció 2014 per aconseguir la integració entre la regeneració urbana d’un àmbit singular del nucli històric de Tarragona resolent el problema funcional de la trama i teixit urbà, i la posada en valor i protecció de les restes com a patrimoni mundial.

Finalment, quedarà pendent l’actuació de millora a la plaça dels Sedassos, projecte que la Generalitat no va aprovar, ha recordat Crespo, i pel qual es seguirà apostant des del consistori.

-Adrià Recasens-