.

La logística de les entitats partidàries del referèndum del pròxim 1-O està a punt, argumentada i surant per les xarxes socials amb missatges de què arribi al màxim de gent possible. Les instruccions són clares i busquen imatges concretes, especialment la de cues davant d’uns col·legis electorals dels quals encara ara no se sap quin grau de disponibilitat tindran. Per això, també s’han preparat mesures de tot tipus que, no exemptes d’ironia en els plantejaments, han de permetre donar cobertura a la finalitat buscada: omplir els recintes aviat i de com més gent millor de cara a dificultar-ne el precinte per part de les forces de seguretat. Custodiar les urnes, en definitiva.

Invitació a una “calçotada” deixa en una bústia de forma anònima.

I bona part d’aquests actes improvisats necessaris per accedir als col·legis electorals, molts d’ells gastronòmics perquè diumenge molta gent es veu que tindrà gana de bon matí, es publiciten també gràcies a un bustiatge anònim però tan eficaç com en temps de la Revolució Americana, quan es creaven estafetes de correus destinades a fer circular els escrits dels rebels a la Corona. Al capdavall les entitats que col·laboren amb el referèndum deixen clar que, descartant tot tipus de violència, no es renunciarà “a l’audàcia” per accedir als punts electorals.

Tuit de la Colla Jove per omplir el local, nomenat com col·legi electoral per la Generalitat. Aquesta crida és la mateixa que estan seguint altres colles d’arreu del país en la mateixa situació.

La primera norma dels missatges (als quals ha tingut accés tarragona21.cat) és deixar clar que “no estem fent un xou” ni “una manifestació: estem exercint la sobirania popular i ajudant a la Generalitat a fer el referèndum”. Per això es demana “la màxima dignitat institucional”.

Deixant clar que “en cap cas està autoritzat de fer servir les urnes i el material electoral fora del recinte electoral”, una de les principals recomanacions en cas de no poder entrar als col·legis oficials és la de quedar-se “a la porta fent cua. No organitzem una votació alternativa”. La instantània de “cues ordenades” i “gegants des de les nou del matí i durant tot el dia” busca traspassar fronteres i servir de referent com “imatge a donar a la comunitat internacional”.

La consigna de “resistència pacífica i zero violència” és òbvia per si sola, i ha de venir acompanyada “d’una resistència pacífica” que no descarta “l’audàcia per entrar als centres de votació”. I això sense “enfrontar-se directament amb els Mossos” de forma concreta. “És la imatge que busca l’Estat i l’hem d’evitar”.

El bustiatge improvisat, realitzat per voluntaris, també informa dels centres de votació assignats.

Entre els recomanacions figura la de “no portar símbols partidistes, ni banderes ni pancartes de cap mena” per una jornada que es vol encetar a les 7 del matí amb rètols i paperetes “que s’adjunten” de cara a “repartir a cada persona que vingui a la cua”, encara que “evidentment, arribaran paperetes oficials”.

A les 7.30 hores “cal que hi hagin responsables de tenir les cues perfectament fetes buscant el màxim ressò possible. El món ens mirarà”. A partir de les 8.30 hores es preveu l’arribada “de la comitiva oficial amb tot el material electoral. En aquest moment, aquestes persones passaran a ser les màximes responsables de l’activitat electoral al centre de votació”. En cas que no hagin vingut els presidents de taula assignats, faran de president i vocals les tres primeres persones de la fila, tal com marca la llei i es fa en tots els referèndums”.

L’inici del procés està previst a les nou del matí. Ara bé, amb una advertència necessària davant dels impediments que és segur que sorgiran: “En cas que no es pugui realitzar la votació es mantindran les cues ordenades papereta en mà en forma de protesta”.