.

Una de les curses en l’edició de l’any passat. Foto: Tarragona21

Aquest diumenge 15 de gener milers de persones es concentraran al parc de la Torre d’en Dolça de Vila-seca (entre Vila-seca i la Pineda) per tal de seguir el tradicional Cós de Sant Antoni. Una vintena de cavalls pura sang anglesos provinents de diverses quadres d’Espanya es donaran cita al circuit hípic acollirà per tal de participar en les tres curses de cavalls, regulats pel Jockey Club Español.

A les 11 del matí diversos artesans obriran les seves parades al parc i, a partir de les 12 del migdia, començaran les competicions, les quals daten de l’any 1873. Les curses amb les seves respectives distàncies seran les següents:

12.00 h:
1a Cursa. Premi Torre d’en Dolça
Galop, cavalls pura sang anglesos – distància 1.700 m.

12.30 h:
2a Cursa. Gran Premi Ajuntament de Vila-seca
Galop, cavalls pura sang anglesos – distància 2.500m.

13.00 h
3a Cursa. Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca
Galop, cavalls pura sang anglesos – distància 1.700m.

Les curses a la història 

El “cós” ja es celebrava a finals del segle passat. Un document de l’any 1876 que s’ha pogut recuperar dóna fe dels premis que es lliuraven en aquell època i de la forma en què es desenvolupava la competició. Les cavalleries, després d’haver estat beneïdes, i quan acabava la processó es congregaven a la Casa de a Vila.

Acte seguit, el rector de la parròquia llençava una bandera a l’aire i el genet que l’atrapava havia de sortir corrent, perseguit per la resta de competidors. Anaven cap a les quatre carreteres i a la tornada feien un tomb al voltant de la Vila per la Plaça de Sant Antoni, carrer de la Presó, carrer de Sant Josep, per la Plaça de Manyà i carrer Major. La montura que travessava primer la línia d’arribada resultava guanyadora. El primer premi era un corder; el segon, quatre pollastres; el tercer quatre coques; i el quart, quatre cebes i un manat d’alls.

Fa uns anys, les curses de Vila-seca es van professionalitzar i estaven reglamentades per la Societat de Foment de la Cria Cavallar d’Espanya. Des del 2016 però, les curses passen a ser reglamentades pel Jockey Club Español de Carreras de Caballos. Les curses de Vila-seca es poden considerar com a professionals, com poden ser-ho a Madrid, Sant Sebastià o Sevilla. Fa uns 25 anys, a la cursa ja s’hi van començar a congregar els millors genets espanyols com Claudio Carudel i Lluís Saugart.

/* JS para menú plegable móvil Divi */