.

El repte esportiu i ambiental tindrà lloc del 5 a l'11 de maig i transcorrerà per zones d'alt valor paisatgístic i natural del país

El repte esportiu i ambiental tindrà lloc del 5 a l’11 de maig i transcorrerà per zones d’alt valor paisatgístic i natural del país

Aquest diumenge arrenca la 2a edició de l’Ultra Clean Marathon, un gran repte esportiu i ambiental que se celebrarà fins l’11 de maig a Catalunya i que recorrerà 700 quilòmetres en 7 dies corrent, en bicicleta i caiacs. Així doncs, de les set etapes previstes, dues –les primeres– seran en bicicleta i dues més –les darreres– en caiac. Les tres etapes centrals es faran corrent.

La sortida es farà diumenge 5 de maig a les 8 del matí des de l’escultura Dona i l’Ocell del Parc Joan Miró de Barcelona. A les 9.40 hores està previst que els ambaixadors arribin a Sitges on es durà a terme una acció de neteja a càrrec de CEM, DIBA i SVS Acció en Blau; a les 12.20 hores s’arribarà a Tarragona on l’ajuntament ha preparat una acció i a les 14.10 hores la parada tindrà lloc a Valls on també hi haurà un acció de neteja organitzada per l’Ajuntament vallenc. La ruta seguirà per la N-240 al seu pas per Arbeca, Artesa de Lleida i Albatàrrec fins al Aiguamolls de Rufea on Osmon estarà duent a terme una acció de neteja (17.15 hores). L’arribada tindrà lloc al Parc de la Mitjana de Lleida a les 18 hores.

Interès paisatgístic
Al llarg d’aquesta etapa es transcorreran boscos mediterranis litorals resseguint la costa Daurada fins a Tarragona i, més endavant, els paisatges de ponent característics pel cultiu de secà fins a Lleida on a la primeva és l’època de nidificació de moltes aus migratòries. Les entitats col·laborades de l’etapa són Trenca, associació compromesa amb la recuperació de la fauna autòctona als secans de Lleida i Osmon que realitza projectes vinculats amb la sostenibilitat i mouen voluntaris per fer neteges de residus a les comarques lleidatanes.

El perquè de l’Ultra Clean Marathon
L’Ultra Clean Marathon d’enguany pretén fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, reduir residus en espais naturals i promoure mesures de conservació de la natura, al mateix temps que busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles. Al mateix temps també es vol reconèixer la tasca de les entitats ambientals que treballen al país.

700 km, 7 etapes, 3 disciplines, 2 ambaixadors i 2.000 participants 
La volta circular a Catalunya es farà en set etapes diferents consecutives, del diumenge, 5, al dissabte, 11 de maig. El repte comptarà amb la implicació de dos esportistes compromesos amb el medi ambient, Albert Bosch i Nicole Ribera, que faran d’ambaixadors i que, per segon any consecutiu, s’apunten al repte. A més, tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut, o fent un tram de l’Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac. La participació ciutadana requereix inscripció, que es pot tramitar a través de la pàgina web de l’esdeveniment. Té un cost de 5 euros que es destinaran a les 10 entitats de conservació de la natura que treballen a les zones per on transcorrerà l’Ultra Clean Marathon 2019.

A l’edició del 2018 hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 kg de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d’accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses, i col·lectius. Al finalitzar cada etapa es lliurarà un guardó a les persones que hagin participat en les accions de neteja i s’atorgarà el premi a l’equip o persona que hagi recollit més brossa (en pes o en volum), a qui hagi recollit el residu més perillós per la natura, i a qui hagi recollit el residu més curiós.

Una Ultra Clean Marathon circular
L’Ultra Clean Marathon d’enguany serà circular, per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus, donar importància a l’economia circular, i conscienciar que hem de ser responsables dels residus al llarg de tot el cicle de vida interpel·lant les persones productes i consumidores.

L’Ultra Clean Marathon passa per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s’organitza amb el suport d’escoles, administracions locals i empreses, així com d’entitats ambientals que treballen al territori.

ETAPA 1: Tindrà lloc el 5 de maig. Serà de 209 quilòmetres que es faran en bicicleta entre Barcelona i Lleida passant per Sitges, Calafell, Altafulla i Tarragona. Travessarà boscos mediterranis litorals i paisatges del cultiu de secà de ponent.
ETAPA 2: Es farà el 6 de maig i recorrerà 225 quilòmetres que separen Lleida i Ripoll, passant per la Seu d’Urgell i Alp. L’etapa transcorrerà per boscos d’alta muntanya i trams que resseguiran el curs del riu Freser fins acabar a Ripoll on s’uneix a la conca del riu Ter.
ETAPA 3: El 7 de maig se celebrarà la primera etapa de cursa de 40 quilòmetres entre Ripoll i Olot, passant per Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. El recorregut passarà per la Via Verda i la Via Romana i per la zona volcànica de la Garrotxa.
ETAPA 4: L’etapa del 8 de maig també es farà corrent. Serà de 58 quilòmetres i anirà per la Via Verda del Carrilet que separa Olot de Girona, tot vorejant el riu Brugent.
ETAPA 5: La darrera etapa de cursa tindrà 72 quilòmetres i unirà Girona i Blanes, per Cassà de la Selva, Caldes de Malavella i Vidreres. El recorregut passarà per la Via Verda i per pistes forestals fins arribar al mar.
ETAPA 6: La primera etapa de caiac serà de 34 quilòmetres i unirà per la costa Blanes i Mataró, passant per Calella i Arenys de Mar, gaudint de la vegetació litoral mediterrània.
ETAPA 7: La darrera etapa de 30 quilòmetres també serà per mar tot i que hi ha l’opció de córrer els darrers 5 quilòmetres des del Fòrum de Barcelona fins arribar al Moll de Marina, on es farà la festa final. El darrer dia de l’Ultra Clean Marathon unirà Mataró i Barcelona, passant per Vilassar de Mar i Montgat.

L’Ultra Clean Marathon està organitzada conjuntament per la Xarxa de Custòdia del Territori i la Xarxa de Voluntariat Ambiental, l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat. És possible gràcies al suport de patrocinadors com Urbaser, l’Obra Social “La Caixa”, Veritas i Driving Events, així com pels patrocinadors d’etapes que en aquesta primera etapa és FIATC Assegurances.

També cal agrair a les empreses i entitats col·laboradores globals de l’esdeveniment com l’Ajuntament de Barcelona, Albet y Noya, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), la Federació Catalana de Ciclisme, la Federació Catalana de Vela, Exclusive Products, Juba, Nissan, Ocean52, Orbea, el Club de Caiac Pagaia, Sk Kayac Escola de Piragüisme i Vies Braves, així com als col·laboradors de cada etapa que en aquesta primera són Àgora Residència Universitària Internacional, Ajuntament de Lleida, Gremi d’Hotels de Barcelona i Hotel Alimara Barcelona.