.

.

TOTS 21

Noemí Llauradó, durant la seva intervenció al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació (Reus). Foto: Diputació

Fomentar la participació ciutadana a l’àmbit local a través d’un servei pioner de suport als ajuntaments. Aquest és l’objectiu de la nova plataforma Decidim Catalunya, proveïda per la Generalitat a través del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) i amb l’acompanyament de la Diputació de Tarragona a través del Servei d’Assistència Municipal (SAM). Càrrecs electes i personal tècnic de les entitats locals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès han conegut de prop el nou servei en una jornada que s’ha dut a terme aquest divendres al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació, a Reus.

La posada en marxa del servei és fruit de la col·laboració entre la Generalitat i les diputacions de Tarragona i de Lleida, en el marc del grup de participació ciutadana de la Xarxa de Governs Transparents. Totes dues diputacions han participat en el projecte pilot de Decidim, que al juny de l’any passat es va iniciar en cinc municipis de la demarcació de Tarragona (Alcover, Torredembarra, l’Arboç, la Ràpita, Deltebre) i en cinc més de la demarcació de Lleida (les Borges Blanques, Lleida, Mollerussa, Sort, Tàrrega). En una segona fase, a partir d’aquest mes de juny, obtindran la plataforma quatre ajuntaments més: Vila-seca, Riudoms i Tarragona, a la demarcació de Tarragona, i Ponts, a la de Lleida. Amb aquest pla pilot, l’AOC pot assajar la solució tecnològica en un entorn segur i reduït i fer els ajustaments necessaris previs a un desplegament massiu.

«La participació és un actiu clau en l’administració en ple segle vint-i-u, i és per això que cada cop intentem avançar en matèria participativa, indispensable per augmentar la qualitat democràtica a la nostra societat», ha destacat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, durant la jornada de Reus. Ho ha fet acompanyada de la consellera d’Acció exterior i Govern Obert de la Generalitat, Victòria Alsina, la qual també ha assenyalat que «avui hem avançat una mica més en l’aprofundiment democràtic del nostre país». En aquest sentit, ha afegit que «necessitem estendre els processos participatius d’una manera més uniforme al llarg del país».

La presentació al detall del servei ha anat a càrrec del vicepresident i diputat delegat del SAM de la Diputació de Tarragona, Enric Adell; de la directora gerent del consorci AOC, Àstrid Desset; del director del Servei de Planificació i Cooperació Municipal de la Diputació de Lleida, Víctor Peguera, i del director general de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat. A la resta de sessions han participat representants de l’àmbit local de les demarcacions de Tarragona i de Lleida, així com de l’AOC i la URV.

Un projecte global

Decidim no es limita a facilitar l’ús de la plataforma tecnològica, sinó que és un projecte global d’assessorament en participació ciutadana als ajuntaments receptors que permetrà optimitzar l’ús de l’eina i garantirà la seva sostenibilitat. Així, inclou formació general sobre participació ciutadana, acompanyament, assessorament i suport en el disseny d’un projecte d’aquesta matèria a l’ajuntament triat.

La Generalitat finança aquest servei a través d’una transferència a l’AOC de 253.000 euros anuals de 2021 a 2024. A més, acompanya les diputacions en tot el procés perquè puguin donar suport als ajuntaments que ho requereixin. També finança la posada en marxa de la creació del nou servei de la Diputació de Tarragona a través d’una subvenció d’un valor estimat de 50.000 euros.

Redacció