.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón. Foto: Pool Moncloa/JM Cuadrado

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, no ha descartat que es pugui eliminar la mascareta a finals de juny en espais oberts si la situació epidemiològica ho permet. En la roda de premsa habitual dels dilluns Simón ha subratllat que cal ser prudent i mantenir les mesures de protecció personal -especialment la vacunació- amb la intensitat actual, però no ha descartat que si aquests paràmetres es donen i les xifres de la pandèmia continuen descendint com ho estan fent, es pugui prescindir de la mascareta tant en espais oberts com en col·lectius on la vacunació ja és pràcticament total, com ara les residències geriàtriques.

D’altra banda, Simón també ha opinat sobre la polèmica a l’entorn de la segona dosi de la vacuna en el grup de col·lectius essencials de menys de 60 anys que havien rebut la primera d’AstraZeneca. El portaveu del Ministeri de Sanitat ha considerat un error plantejar aquesta qüestió des d’un punt de vista polític, atès que es tracta d’una proposta “tècnica”.

Ha recordat, en aquest sentit, que el plantejament el va fer la Ponència de Vacunes a la Comissió de Salut Pública, que al seu torn la va elevar al Consell Interterritorial de Salut. Allà, l’organisme amb representació del govern espanyol i de totes les Comunitats Autònomes la van aprovar.

Per tant, ha indicat que si ara algú opta per una altra postura “per altres motius que no són tècnics” -en referència a les Comunitats Autònomes que recomanen AstraZenca- haurà d’explicar per què ho fa. En l’àmbit de la tria personal, Simón ha suposat que les persones que es decantin per completar la pauta amb la mateixa marca “hauran intentat informar-se de les fonts més solvents”.

Salut no declara cap nou mort per covid a Catalunya però pugen els ingressats en planta 

Les autoritats sanitàries catalanes no han registrat cap mort en les últimes 24 hores per covid-19, segons el darrer balanç del Departament de Salut, que marca 22.171 morts. Tampoc ha ingressat cap pacient crític més a les UCI, que segueixen amb 256 pacients, però sí que hi ha 25 pacients més als hospitals, amb un total de 757.

S’han confirmat 407 nous casos amb PCR o TA, amb un total de 627.821 des de l’inici de la pandèmia, la velocitat de propagacio de la malaltia (Rt) ha pujat de 0,94 a 0,95 i el risc de rebrot segueix a 104. La incidència acumulada a 14 dies passa de 110,41 a 109,68. El 4,02% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

Camp de Tarragona: 58 pacients ingressats, 4 més que ahir

A la Regió Sanitària del Camp de Tarragona s’hi han registrat ja 40.534 casos de covid-19 confirmats per PCR o tests d’antígens, 54 més que el passat diumenge. Si es tenen en compte totes les proves, els casos acumulats des de l’inici de la pandèmia són 42.048.

En aquesta regió s’han mort, des de l’inici de la pandèmia, 1.115 persones, cap en les darreres hores. El risc de rebrot puja dos punts, a 124, per sobre dels 118 de la setmana anterior. L’Rt disminueix dues centèsimes fins a l’1,05, per sobre de l’1 de la setmana del 14 al 20 de maig.

La taxa de confirmats per PCR/TA se situa en 60 per cada 100.000 habitants. La incidència a 14 dies és de 116. L’índex de positivitat de les proves diagnòstiques és del 4,90%. Actualment hi ha 58 pacients ingressats, quatre més que en el darrer registre.

Accediu a les dades de Salut en aquest enllaç.

Podeu consultar les dades de l’epidèmia d’àmbit espanyol clicant aquí

Podeu consultar el mapa de vacunació per comarques clicant aquí

Redacció – ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */