.

Senyal de trànsit  en un dels accessos al barri de Sant Salvador de la ciutat. Foto: Roger Segura

Dilluns entrarà en vigor a Tarragona la velocitat de circulació a la ciutat quedarà limitada a 30 km/h, encara que amb excepcions. La mesura pretén millorar la seguretat i afavorir la convivència amb altres modes de transport com la bicicleta i els vehicles de mobilitat personal, així com fomentar desplaçaments més sostenibles i saludables.

El canvi de la velocitat màxima permesa a les vies urbanes de la ciutat s’emmarca en l’actualització de l’Ordenança de Convivència i Ús dels Espais Públics. “És un canvi radical en la mobilitat i en el propi concepte de ciutat amb protagonisme per a les persones, i un dels canvis de major envergadura en les darreres dècades a Tarragona”, ha assenyalat Puig.

La conversió de Tarragona en ‘ciutat 30’ ha tingut com a referent la ciutat de Pontevedra, on des del 2011 no hi ha hagut cap atropellament mortal. A Tarragona, en canvi, des del 2013 n’hi ha hagut sis i setze persones més han mort en accidents.

La gran majoria de vies urbanes quedaran limitades a 30 km/h, tot i que hi haurà carrers on aquest topall es reduirà als 10 o 20 km/h. L’avinguda dels Països Catalans o el tram central de l’avinguda Roma mantindran els 50 km/h, i la Via Augusta continuarà amb una limitació a 40 km/h. En els propers dies s’acabarà de col·locar la senyalització, amb vuit grans panells a les principals entrades a Tarragona i senyals de trànsit a les diferents vies.

A grans trets, la nova regulació vol incrementar al seguretat, potenciar els desplaçaments a peu i la comoditat dels vianants, i incrementar l’ús de la bicicleta i el patinet, que hauran de circular pels carrils habilitats o per la calçada. “El lema és córrer una mica menys per viure tots plegats millor i compartir espai públic”, ha resumit el regidor.

Puig ha apuntat que el canvi de normativa persegueix una mobilitat més segura, sostenible i que fomenti els hàbits saludables. En aquest sentit, ha posat en valor que en temps de covid-19 la bicicleta i el patinet se situen com a opcions de transport “netes” de virus perquè són d’ús individual.

Segons l’executiu local, aquest nou model es traduirà en més dinamisme comercial en moltes zones de la ciutat i en més competitivitat per l’estalvi de temps. Per això, l’àrea de Territori preveu fer una regulació gradual de les fases semafòriques per a afavorir una circulació més contínua i amb menys interrupcions, així com potenciar els aparcaments dissuasius.

L’ordenança estableix que, per regla general, les voreres són pels vianants, i per tant queden alliberades de bicicletes i patins elèctrics conduïts per persones de 16 anys en amunt. Aquests hauran de conduir per carril bici, calçada en carrers de 30 km/h, àrees de prioritat invertida i àrees de vianants. En aquest darrer cas no poden superar els 6 km/h ni poden aproximar-se a un metre i mig d’altres vianants ni de la façana. Al carril bici i a la calçada s’estableix per a aquests vehicles una velocitat màxima de 25 km/h.

Roger Segura – ACN