.

Imatge de l’any 2017, on l’esbart executà el Ball Pla de sant Magí davant la capella del Portal del Carro.

El Ball Pla de Sant Magí de Tarragona ha sorgit per una inquietud tant de la confraria de Sant Magí, com de l’Esbart Dansaire per donar-li una característica pròpia a una dansa forana ballada pels grups de Santa Coloma i de Vilafranca.

El ball pla representa l’elegància de les nostres danses més tradicionals, i sense perdre aquesta essència l’Esbart Dansaire de Tarragona ha creat aquesta dansa on la primera de les músiques és una figura que li dona la personalitat i l’identifica amb la nostra ciutat, la segona part de la música o tornada li dona la varietat que tenen molts dels balls plans que podem trobar per tot Catalunya. S’han  creat unes evolucions senzilles per fer d’aquesta dansa tan una versió popular com una versió de lluïment on s’incorporaran algunes figures diferents. S’acaba la dansa amb unes alegres corrandes per deixar un bon gust tant a dansaires com a espectadors. D’aquesta coreografia ha tingut cura la M. Del Claustre Fà, de llarga trajectòria compositora a la ciutat (Ball dels set pecats capitals, Ball de cossis, i els espectacles de dansa catalana Vora l’Ebre i Ritmes entre altres).

En quant a la música Adrià Ortiz Sirolla ens comenta que la música del Ball Pla de Sant Magí ha estat creada a partir d’una de les obres recollides en ‘Les melodies contemporànies dels Goigs’. L’obra en qüestió és una musicalització de Mossèn Salvador Ritort i Faus, conegut organista de la Catedral. Per la nova composició s’ha intentat conservar la línia melòdica de la peça original, adaptant-la a la rítmica i estructura de ball pla, i dotant-la del caràcter que els balladors i balladores necessiten per dur a terme la coreografia, de caràcter solemne i de lluïment. Seguint aquests mateixos paràmetres s’ha donat forma a la corranda del ball, generant una melodia alegre i vistosa.

Arranjant-la per a una formació d’instruments tradicionals: flabiol i tamborí, tarota, acordió diatònic i timbal fondo, s’ha intentat dotar-la de riquesa tímbrica, i donar protagonisme als instruments que habitualment acompanyen els ballets de l’Esbart.

Ha resultat una gran experiència treballar en aquesta nova composició, utilitzant elements musicals de diverses classes, èpoques i procedències, com la melodia original del Goig, la formació d’instruments tradicionals i les característiques de les obres en forma de ball pla.

Els components de l’Esbart ja fa dies que estan assajant i la posada en escena serà el proper dilluns 13 d’agost a les 19,40 al portal del carro.