.

.

TOTS 21

Aquest 5 de juny tindrà lloc la tercera edició de l’Ultra Clean Marathon (UCM), una cursa organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya, la Xarxa per a la Conservació de la Natura i l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de fomentar la conscienciació i la mobilització ciutadana, promoure mesures de conservació de la natura – mitjançant la difusió de projectes que les entitats ambientals desenvolupen arreu del territori–, i recollir residus durant tota la cursa.

La UCM també busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi natural, tant a títol individual com en competicions organitzades.

La cursa es durà a terme coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. Té un recorregut total de 60 km. S’iniciarà a Terrassa i acabarà al Moll de Marina, al Port Olímpic de Barcelona. Es farà en format plogging, és a dir, es recullen residus del recorregut mentre es corre. El traçat està dividit en sis trams d’uns 10 km aproximadament i es proposen als corredors dues categories diferents: “Non-stop”, els equips corren junts tot el traçat; i “Per relleus”, els integrants de l’equip es reparteixen els trams de la cursa. Els equips han d’estar formats per un mínim de 2 corredors i un màxim de 12. Cada equip ha de decidir en quin dels dos formats disputaran la prova.

La Ultra Clean és molt més que una cursa. També és un instrument que ajuda a sensibilitzar la ciutadania sobre els perjudicis que suposen els residus abocats a la natura. Una correcta gestió dels residus contribueix a lluitar contra el canvi climàtic i a avançar cap a una economia més circular i sostenible.

L’Agència de Residus de Catalunya recorda que l’abandonament de residus en el medi, a banda de ser un acte incívic, és també una pèrdua de recursos que haurien evitat emissions de CO2, ara més que mai necessari davant l’emergència climàtica que vivim. La recollida selectiva va evitar l’any 2019 l‘emissió de mig milió de tones de gasos amb efecte d’hivernacle.

Per la seva banda, la Xarxa per la a Conservació de la Natura explica que L’UCM és una cursa de conscienciació social a nivell ambiental, a la vegada que destaca la gran aposta que s’ha fet aquest any per donar suport, a través de les donacions dels equips, a les entitats ambientals que treballen arreu de Catalunya.

Donació a entitats ambientals

La inscripció a la cursa era gratuïta, però amb una condició indispensable. Per poder-hi participar els equips havien de fer una donació de, com a mínim, 600 euros a una de les entitats ambientals sense ànim de lucre que proposa l’organització de l’UCM. Les persones interessades en participar a la cursa disposen d’una relació d’entitats ambientals per consultar aquella a la qual volen fer la donació.

Les ONG ambientals que actuen per la conservació de la natura a Catalunya treballen a diverses comarques restaurant hàbitats i protegint espècies, amb una feina incansable i sovint desconeguda. Els equips trien per afinitat la causa ambiental per a la qual corren i es comprometen a aportar 600 € a través de la inscripció-donació. Els donatius es centralitzen a través del portal www.donantambiental.cat.

Organització sostenible de la prova

Els criteris de l ‘esport sostenible són els que regeixen els aspectes tècnics de la cursa: no hi haurà senyalitzacions en plàstic, els tracks seran digitals, prevaldran els accessos amb transport públic, es farà ús d’ampolles o gots reutilitzables i els avituallaments seran ecològics i de proximitat.

Neteja de platges

Com en les anteriors edicions, l’Ultra Clean Marathon organitzarà la neteja de la platja propera a Moll de Marina durant el matí del mateix dia 5 de juny. Aquestes accions de neteja les podran dur a terme totes les persones que vulguin participar-hi de forma voluntària i tindran lloc mentre té lloc la cursa. Les dues activitats, neteja de platges i cursa de plogging, desemboquen a Moll de Marina, on tindran lloc les activitats de cloenda de l’UCM.

Amb els residus recollits a les platges es durà a terme una categorització i un mur de residus en un format similar a les anteriors edicions, per tal de posar en relleu la gran quantitat de residus que arriben al mar i que embruten el nostre fons marí.

Tercera edició

Després d’haver de posposar l’edició de 2020 a causa de les restriccions de la pandèmia, aquest 2021 l’UCM es reinventa, coincidint amb la seva tercera edició. L’edició d’aquest any és la primera amb el format de cursa solidària amb la natura, que permet als equips participants fer un donatiu explícit a l’ONG ambiental que triïn.

El 2018, fou una cursa de running popular i el 2019 va durar tota una setmana sencera en la seva edició 7×7, en la qual van tenir lloc 7 accions esportives en kayak, bicicleta i running, amb activitats de neteja a les platges barcelonines. L’edició d’aquest any, amb format plogging, requereix als equips participants una mirada atenta vers l’entorn, ja que la classificació no només dependrà del temps emprat en recórrer la cursa, sinó que es tindran en compte altres factors com la quantitat de residus recollits.

L’Ultra Clean Marathon té el suport de les empreses BBVA i Urbaser i la col·laboració dels ajuntaments dels municipis per on transcorre.

Branded content