.

.

TOTS 21

El president de l’Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana de Reus, Mohamed Said Badaoui. Foto: Eli Don

(Actualitzat avui dimecres a les 17:29 hores)

Els activistes islàmics Mohamed Said Badaoui i Amarouch Azbir, ambdós amb ordres d’expulsió pendents des de l’estiu, han estat detingut aquest dimarts segons han denunciat entitats de suport a través de les xarxes socials i han confirmat a l’ACN fonts policials, que atribueixen les detencions, precisament, a aquest procés d’expulsió. Badaoui fa més de 30 anys que viu a Catalunya i és president de l’Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana (Adecom) de Reus, mentre que Azbir en fa més de 20 que viu a Vilanova i la Geltrú i és president de l’associació islàmica Al-Forkan d’aquesta localitat.

A mitjan setembre, el mateix Badaoui protagonitzava una roda de premsa per explicar que representants polítics del Congrés dels Diputats havien fet arribar una carta dirigida al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar que frenés la seva expulsió del país. Grups de suport de l’activista han convocat manifestacions de suport aquest mateix dimecres.

Quinze dies abans Azbir en feia una altra per denunciar que l’Estat espanyol el volia expulsar al seu parer amb arguments infundats. Fa 10 anys va demanar la nacionalitat espanyola però se li va denegar. El seu advocat lamentava, després de rebre l’ordre d’expulsió, que s’acusava Azbir d’haver-se “radicalitzat” sense aportar cap prova al respecte. L’associació Al-Forkan atribuïa el cas al “racisme institucional”.

Dues setmanes més tard més d’un miler de persones i entitats signaven un comunicat de suport a Badaoui en què es denunciava que la notificació administrativa d’expulsió que havia rebut l’activista s’emmarcava també dins d’un cas de racisme institucional.

Said Badaoui sostenia aleshores que havia presentat al·legacions a l’expedient i lamentava no haver rebut cap resposta per part del ministeri. “Ningú m’ha dit res, en aquests moments es pot signar la meva expulsió i fer-se efectiva”, lamentava aleshores.

Els grups de suport als dos activistes temen que, efectivament, les detencions que s’han produït aquest dimarts acabin en l’expulsió ordenada.

Declaració de suport al Parlament

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, ha convocat per avui dimecres al matí una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus, a petició dels grups d’ERC i la CUP, per elaborar una declaració en relació amb la detenció per part de la policia espanyola dels dos activistes de la comunitat islàmica a Catalunya.

Finalment, en la declaració de suport a Mohamed Said, que han llegit en el Ple els secretaris segon i tercer, Aurora Madaula i Carles Riera, la Junta de Portaveus considera que el de Said Badaoui és “un altre cas de repressió política i islamofòbia per part de l’estat espanyol, aquest cop mitjançant la llei d’estrangeria” i considera que “és un procediment d’expulsió irregular, en que se l’ha acusat sense proves”.

El text insta la Generalitat a “activar totes les eines administratives, jurídiques i democràtiques per vetllar pel respecte dels drets fonamentals d’en Mohamed Badaoui i totes les altres persones represaliades pels processos opacs derivats de la llei d’estrangeria”, recorda les resolucions aprovades pel Parlament amb relació a aquesta llei i reitera l’exigència que es derogui.

Concentració a Reus aquest dimecres

Diversos col·lectius i partits han convocat per aquest dimecres una concentració de suport a Mohamed Said Badaoui a les 20:00 hores a la plaça del Mercadal de Reus.

ACN / Redacció