.

.

TOTS 21

Responsables de Salut, durant la presentació de les noves dades

Responsables de Salut, durant la presentació de les noves dades

El sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, ha actualitzat aquesta tarda el nombre de casos d’enterovirus amb afectació neurològica aguda en infants a Catalunya. Actualment, 19 infants, el mateix nombre que el passat dilluns, estan ingressats amb afectació neurològica per aquest virus a diferents hospitals de Catalunya, 6 dels quals són a la Unitat de Cures Intensives en situació estable. En total, en les últimes setmanes s’han detectat 82 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement.

Acompanyat del secretari de Salut Pública, Joan Guix, del Cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Carlos Rodrigo, i del Cap de Servei de Microbiologia d’aquest mateix centre, Tomàs Pumarola, Argimon ha donat xifres territorialitzades d’aquest nombre total de 82 casos. A la Regió Sanitària de Barcelona se n’han registrat 35, mentre que a la del Camp de Tarragona s’han detectat 32. Aquestes xifres, però, són menors a les regions sanitàries de Girona -5 casos-, Lleida -4-, Catalunya Central -4- i Terres de l’Ebre -2-.

Pel que fa al pic de casos notificats a la regió tarragonina, s’han detectat en 14 municipis diferents –majoritàriament amb un cas per municipi-, mentre que a Tarragona ciutat se n’han detectat 12. En tots els casos, no s’ha constatat cap connexió entre si, ni de barris, ni d’escoles o escoles bressol. A més, Guix ha indicat que, dels estudis epidemiològics realitzats fins ara, a la regió tarragonina no es dóna cap factor ni variable diferent a les altres regions sanitàries que expliqui aquesta incidència superior.

Argimon també ha desgranat el perfil aproximat dels casos detectats: el 59% són nens i el 65% tenen menys de 2 anys. A més, dels que han ingressat, la seva estada mitjana ha estat d’entre 5 i 7 dies i la gran majoria s’han recuperat totalment, mentre que en alguns casos puntuals encara s’està pendent d’evolució i recuperació clínica. Argimon ha afegit que la situació, a data d’avui, està estabilitzada, tot i indicar que la comunitat científica preveu la possible aparició de més casos al juny i al juliol i un descens. “Estem davant d’un virus estacional, en què el factor climàtic és rellevant”, ha indicat Pumarola abans que Rodrigo afegís que la tipologia d’enterovirus A-71 –la detectada en la majoria de casos- cada vegada circula més a Catalunya, “el que no vol dir que s’hagi de patir cap malaltia, ni greu ni lleu”.

D’altra banda, des del passat dimecres 18 de maig i fins ahir dijous dia 2 de juny, s’han comptabilitzat fins a 1.095 trucades sobre enterovirus al telèfon 061 CatSalut Respon. La majoria de consultes es van concentrar els primers dies i han anat a la baixa des de fa una setmana. Així, el dilluns 23 de maig se’n van rebre 121; dimarts 24 van baixar a 67, dimecres 25, la xifra se situava a 45 consultes i dijous a 40; divendres es reduïa fins a 28 i el cap de setmana també va continuar baixant: dissabte fins a 18 i diumenge a 17. En aquesta setmana, amb prou feines s’ha superat la desena de consultes diàries -14 el dilluns, 10 el dimarts, 12 el dimecres i 10 ahir dijous-. Les peticions més habituals són sobre la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d’aquesta tipologia de virus.