.

Imatge de la família desnonada a la porta del seu habitatge a Reus, minuts abans de l’execució. Foto: Mas Rovira

 

Una família de Reus ha estat desnonada aquest dijous del seu pis en el tercer intent d’execució. La família, d’origen marroquí i amb tres fills menors, vivia des de feia dotze anys al número 21 del carrer Raseta de Sales. Feia un any que no pagava la quota del lloguer perquè la propietària no havia complert l’acord de reformar l’immoble, que es troba en unes condicions “deplorables”. Un cop executat el desnonament, la família, acompanyada de la trentena de persones que els han donat suport, s’han dirigit als Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus per reclamar una solució. L’administració local els ha ofert allotjament temporal en una pensió i, segons la PAH, la Generalitat també s’ha compromès a ajudar-los en la recerca d’un nou habitatge de lloguer.

La comitiva judicial ha arribat quan passaven pocs minuts de les deu del matí i, després d’escoltar l’últim intent de la família i dels membres de la PAH per aturar el desnonament, ha procedit a executar la tercera ordre. Tot i alguna escridassada a l’entrada i sortida de la secretària judicial, el desnonament ha culminat sense cap incident. La família ja havia empaquetat les seves pertinences i les ha tret al carrer.

Segons la PAH, la família va arribar a un acord fa un temps amb la propietària per no abonar tot el lloguer -pagaven 150 euros, la meitat de l’import-, ja que el pare de la família estava de baixa i no tenia recursos. A més, també van demanar a la propietària que arreglés les deficiències de l’immoble, que presentava humitats i goteres. Davant la negativa de la propietària, la família ha deixat de pagar el lloguer durant l’últim any. Ara, la propietat els reclama 10.000 euros de deute. “Li donava cada mes a casa els diners, no em donava rebut. Vaig confiar en ella i ara m’ha denunciat. Si tingués 10.000 euros em compraria un pis”, ha denunciat entre llàgrimes la Chahrazad Chaouki, mare de la família desnonada.

Des de la PAH de Reus han apuntat que es tracta del primer desnonament en sis anys a la ciutat. Sandra Casanova, membre del col·lectiu, ha denunciat que s’està incomplint la llei 24/2015 i ha carregat contra la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, per no haver frenat el desnonament, tot i ser coneixedors de la situació d’aquesta família. “Només demanen un habitatge digne on puguin viure amb els tres menors -de nou, sis i un any i mig-, treballar i pagar el lloguer com qualsevol persona”, ha afirmat. A més, aquesta membre de la PAH augura que l’any vinent la situació empitjorarà i hi haurà més casos.

L’Ajuntament de Reus ofereix un allotjament temporal

La família i els concentrats en contra el desnonament s’han traslladat fins a la seu dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, a l’antic Hospital Sant Joan, per fer sentir la seva veu. Amb crits de “no s’entén, no s’entén, gent sense casa i cases sense gent”, finalment, han estat rebuts per tècnics de la regidoria, amb qui han abordat la situació. Segons la PAH, l’Ajuntament ha ofert un allotjament temporal en una pensió, proposta que la família ha acceptat, i el compromís de la Generalitat d’ajudar-los a buscar un nou habitatge de lloguer i de facilitar-los informació sobre ajuts.

ACN. Mar Rovira
/* JS para menú plegable móvil Divi */