.

Dos agents porten un dels detinguts a un vehicle policial. Foto: Guàrdia Civil /  Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han desmantellat un grup itinerant de lladres de botigues de telefonia que actuava arreu de l’estat. En l’operatiu s’han detingut tres homes d’entre 26 i 36 anys, que sumen 192 antecedents. Se’ls atribueixen almenys dos robatoris amb força a establiments comercials de tecnologia, dos robatoris d’ús de vehicle i un delicte contra la seguretat del trànsit a la demarcació de Tarragona. També se’ls acusa de dos robatoris amb intimidació, dos amb força a establiments comercials a Màlaga i El Ejido, un delicte de conducció temerària i un altre de desobediència i resistència per fugir d’un control policial a Granada. Un dels arrestats ha ingressat a presó.

A  la demarcació de Tarragona es van produir dos robatoris amb força en botigues de telefonia el 25 de maig, un d’ells en grau de temptativa. Els dos incidents es van produir en un impàs de 15 minuts. El grup estava format per tres persones i havia sostret pocs dies abans un vehicle d’alta gamma a Madrid. Es va desplaçar fins a Tarragona de matinada fins arribar a les ubicacions de les botigues que havien triat com a objectiu.

Un cop allà, van forçar les portes d’accés. Només van poder accedir a un dels establiments, d’on se’n van endur prop de 15.000 euros en material electrònic, principalment 80 telèfons mòbils de darrera generació. Per fugir, els tres sospitosos van utilitzar l’AP-7 en sentit València i a l’altura de Tortosa un radar mòbil d’una patrulla de trànsit dels Mossos els va captar a 223 kilòmetres per hora.

Entre el 30 i el 31 de maig els investigadors van tenir coneixement de la sostracció d’un altre vehicle a Parla (Madrid), amb el qual els tres integrants s’haurien desplaçat fins a Màlaga.

Un equip d’investigadors de la Guàrdia Civil, que ja investigava l’activitat d’aquest grup, va posar-se en contacte amb la Unitat Central de Multireincidents dels Mossos d’Esquadra que els havia ubicat a Tarragona. En aquest moment es va establir un equip conjunt d’investigació. La investigació d’aquests fets va ser tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Tarragona.

Després dels fets de Tarragona, sobre les tres de la matinada de l’11 de juny van accedir per la força a una benzinera de Linares (Jaén). Tres dies després els lladres van realitzar en un mateix dia un robatori amb força i un altre de violent a dues botigues de telefonia, ambdues a la localitat de El Egido, van saltar-se un control policial a l’A-7 en direcció Almeria i, durant la fugida, van ser enxampats a 200km/h mentre circulaven per una via de limitació de la velocitat a 120km/h.

Cinc dies després, el 16 de juny, van dur a terme un robatori amb violència i intimidació en una botiga de Màlaga. De tots aquests fets en va ser coneixedor el Jutjat d’Instrucció número 6 de El Ejido (Almeria).

Operatiu a Màlaga i Madrid

La investigació es va precipitar la primera quinzena de juny a Màlaga per l’alta capacitat delictiva del grup. En un apartament turístic d’aquesta localitat andalusa es trobaven allotjats els presumptes lladres. El 16 de juny, l’equip conjunt d’investigadors va establir l’operatiu per localitzar els investigats.

Van detenir els tres presumptes autors i van realitzar una entrada i escorcoll al domicili on pernoctaven temporalment, on van trobar indicis que acreditaven la seva participació en els robatoris investigats a Tarragona.

El 17 de juny, en el marc de les actuacions, els investigadors van dur a terme una entrada i escorcoll en un domicili dels investigats a Madrid, en el qual van trobar informació relacionada amb la investigació. Els agents estudiaran aquesta informació per trobar indicis de la seva participació en d’altres fets.

A l’entrada es van recuperar efectes per valor de 56.000 euros amb un total de 127 telèfons mòbils nous que havien estat sostrets als robatoris de El Ejido i Granada. També es va recuperar roba de luxe sostreta en una botiga d’un centre comercial de Màlaga. Els policies també van intervenir estris per fer els robatoris i dispositius electrònics per poder sostreure els vehicles.

A més dels fets imputats a Màlaga i El Ejido, els investigadors els acusen de dos robatoris amb força en establiments, tres robatoris amb vehicle, un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat i un altre de conducció temerària per envestir un control policial.

Els investigadors dels Mossos no havien investigat prèviament els tres arrestats però sí que eren força coneguts per la resta de cossos policials de l’estat espanyol. En total acumulen 192 antecedents, 157 dels quals per delictes contra el patrimoni. Actuaven principalment a la comunitat de Madrid i a Màlaga, però també a les demarcacions de Burgos, Àvila i Salamanca a Castella Lleó, Jaén i Granada a Andalusia i País Basc, Navarra, Melilla, Murcia i Saragossa.

El grup es caracteritzava per la gran mobilitat dins dels territori espanyol i la rapidesa en les seves actuacions. Acostumaven a aprofitar la sostracció d’algun dels vehicles, sempre de la mateixa marca, per realitzar diversos robatoris en diferents dies o, fins i tot, en una mateixa nit. En aquest punt, no dubtaven en conduir de manera temerària per tal d’evadir controls policials. El líder del grup, conegut com ‘El Bubu’, tenia una gran destresa en la conducció de vehicles a altes velocitats i era qui sempre es posava al volant. En aquest sentit, havia protagonitzat diversos episodis de fugides espectaculars després de cometre robatoris en diversos punts de l’estat.

Tot i que el seu principal tipus delictiu eren els robatoris amb força a establiments en horari nocturn, els investigats no dubtaven en variar el seu patró d’actuació  i cometre robatoris violents, si es trobaven amb la presència de treballadors o vigilants de seguretat.

Els tres detinguts van passar a disposició del jutjat en funcions de guàrdia de Vélez-Màlaga. Dos d’ells van quedar en llibertat i un altre va ingressar a presó per una requisitòria vigent d’una causa pendent.

La investigació continua oberta amb la finalitat de trobar més indicis per atribuir-los altres fets delictius.

ACN