.

.

TOTS 21

Orgue de la Prioral. Foto: Cedida

El 2020 es va posar en marxa un projecte per substituir l’actual orgue de la Prioral de Reus i es va engegar una campanya per finançar-lo. Els promotors argumentaven que l’orgue actual no és l’original -aquest es va malmetre durant la Guerra Civil-, no té les condicions tècniques per una església com la Prioral i està situat en un lloc inadequat.

Un any després, el grup de promotors mostren, a través d’un comunicat, «el seu malestar per la inacció i el silenci del bisbat de Tarragona», atès que, totes les gestions que el grup va fer, segons han assenyalat, «han topat amb el mutisme, la dilació i la incomprensió per part de l’autoritat eclesiàstica, propietària física final del nou instrument». En aquest sentit, argumenten que els concerts impulsats «des de fa de més de 30 anys fins avui mateix per l’organista titular de la prioral, Josep Maria Mas Bonet, ja no poden dur-se a terme per l’estat de deteriorament irreversible de l’orgue que actualment es troba al cor de l’església».

Des d’aquesta plataforma es considera «deplorable» el fet de no disposar encara d’un compte corrent de la Prioral per tal de poder-hi «dipositar els donatius de ciutadans, empreses, entitats i institucions que ja han manifestat la seva voluntat de contribuir econòmicament al finançament d’aquest projecte».

Finalment, des del grup promotor es proclama «una vegada més la insubornable i determinada voluntat de dur a terme aquest projecte, vital per a la recuperació del nostre patrimoni cultural malmès durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), de la qual Reus i Catalunya en van quedar tan malparades».

El comunicat afegeix que «el procés de recuperació de l’orgue barroc de la prioral hauria de ser paral·lel a la recuperació que, feliçment, porta a terme la casa Navàs». I conclou que «ni els bombardeigs i les revoltes d’aleshores contra els reusencs i els catalans ni la inoperància i la passivitat actuals no ens aturaran pas en el nostre generós i altruista, espiritual i material, raonable i imprescindible, cívic i patriòtic propòsit».

Redacció