.

.

TOTS 21

Presentació de la programació, duta a terme divendres. Foto: Albert Rué

Per molts tarragonins i per moltes tarragonines l’any comença al setembre i també és l’inici de la temporada teatral. Poques setmanes després dels dies frenètics del FITT, la Sala Trono torna a l’acció i ha presentat aquest matí la nova temporada de tardor.

Per festa major, Santa Tecla, la Sala Trono arranca la temporada el 22 de setembre a les 20h amb Les bones intencions. Torna la producció pròpia de la Trono amb Míriam Iscla, recent Premi Margarida Xirgu 2022 per aquest espectacle i Crim i càstig, i amb Joan Negrié. Un dia més tard, ofereix una comèdia dramàtica que tracta d’aquelles petites coses que fan que la vida sigui més bonica, Les coses excepcionals, amb Pau Roca i és una producció de Sixto Paz i El Terrat.

El 7 i 8 d’octubre a les 20h arriba de la companyia valenciana, “Al anochecer producciones”, una comèdia postapocalíptica, Els tardígrads. El món s’acaba, però queden dos tardígrads, petits animals microscòpics amb vuit potes. Ella vol posar fi a la seva existència, però ell no vol quedar-se sol, li agrada la seva companyia.

El següent cap de setmana, 14 i 15 d’octubre a les 20h, el públic podrà veure Coloma, un espectacle que es va suspendre la temporada anterior per COVID-19 d’un membre de la companyia. Aquesta vegada serà l’oportunitat perfecta per veure aquest retrat mallorquí de tota una generació marcada per la Transició espanyola i el boom turístic a les Balears.

A finals d’octubre, 21 i 22 a les 20h, es presenta Beuré de la teva aigua una producció conjunta de les quatre sales de teatre privades de Catalunya fora de Barcelona: la Mercantil de Balaguer, la Planeta de Girona, l’Aurora d’Igualada i la Sala Trono de Tarragona. En aquesta ocasió, Marc Tarrida, actor que el vam poder veure la temporada passada a La revolució de les quatre idees, protagonitza un espectacle emmarcat en tres veus, tres temps històrics i tres espais diferents unides per uns graus de diferència.

Isadora a l’armari, 4 i 5 de novembre a les 20h, és la nova proposta de Marc Rosich que dibuixa en to de comèdia el retrat, desolador i tendre a la vegada, d’uns personatges marcats per la necessitat d’escapar, ni que sigui breument, del món en el qual viuen. El següent cap de setmana, només el 12 de novembre a les 20h, arriben dues vedettes venidas a menos. Las Glorias Cabareteras ofereixen és un espectacle de cabaret on les ballarines es dediquen a explicar-nos les seves inquietuds sobra la vida i a malparlar contra tot i tots.

El 18 i 19 de novembre a les 20h, torna l’èxit tarragoní del segon Cicle de Dansa que es va presentar la passada Temporada de Primavera, Enclaves libres d’Ana Corredor. La companyia Evohé presenta aquest espectacle de dansa on busquen petits refugis en l’àmbit quotidià que es converteixin en un viver d’arrels que sigui capaç de fer créixer espais que ens permetin cercar noves maneres de relacionar-nos.

Després del pont de desembre, 9 i 10 a les 20h, arriba, Partícules paral·leles, una comèdia d’històries entrellaçades unides per l’exploració de les relacions humanes en el segle vint-i-u: noves formes socials, nous models familiars i el ritme frenètic al qual estem exposats en aquest primer món.

Després de la boníssima acollida que va tenir al FITT de fa unes edicions, Roberto G. Alonso torna a Tarragona amb A mi no me escribió Tennessee Williams (porque no me conocía). Una peça amb dramatúrgia de Marc Rosich, que fa incursions en la dansa, el teatre gestual, el text clàssic, el playback, la cançó en directe i la performance, buscant la proximitat amb el públic en un escenari no convencional. Es podrà veure el 17 i 18 de desembre a les 20h a la Sala Trono – Armanyà.

Comencem l’any i des del Maldà recuperen El bon policia una comèdia de Santiago Rusiñol que, a la seva estrena fa cent quinze anys, no va deixar a ningú del públic indiferent. El 13 i 14 de gener a les 20h, només dos actors interpreten tots els personatges de l’auca convidant a l’espectador a riure plegats del món que ens ha tocat viure.

El 20 i 21 de gener a les 20h, la companyia madrilenya Teatro LaCatrina estrena a Catalunya Homenaje a una desconocida. Passejant per un mercat d’antiguitats com podria ser, per exemple, El Rastro de Madrid, una de les creadores rebusca i compra la correspondència d’una senyora: Carmen Muñoz. Rescaten la seva vida i, en part, la de tots a partir de les cartes que s’escrivia amb el seu marit als anys cinquanta.

L’últim cap de setmana de gener i de la temporada de tardor, 27 i 28 a les 20h, es dedica a dues produccions molt properes a la Sala Trono. La companyia reusenca Lo nostro estrena Lot 06/05 pedrota. Recordeu la notícia de fa uns anys que algú va robar una llamborda de la plaça Mercadal de Reus i una senyora va ensopegar i es va caure? A partir d’aquí neix aquesta proposta que firmen Pau Ferran, Carlota Grau i Bàrbara Roig.

Per acabar, el 28 i 29 a les 18h, torna l’èxit de la Sala Trono, You say tomato, després de més de 170 funcions per Catalunya, Argentina, Itàlia i Madrid. D’aquesta obra Joan Anton Benach, crític de La Vanguardia, afirma: “Molt ben interpretada per Negrié i Anna Moliner i dirigida amb exquisida minuciositat per Joan Mª Segura.

Les entrades per aquests espectacles surten a la venda avui mateix, 16 de setembre, a partir de les 12h. Es podran comprar a la web de la Sala Trono, www.salatrono.cat, o a taquilla una hora abans de l’inici de cada espectacle.

Redacció