.

L’alcaldessa, la segona per la dreta, durant la presentació de la cervesa. Foto: Tarragona21

L’empresa DAMM ha tret al mercat una línia de cerveses extreta del llúpul conreat per un grup de pagesos a Prades en unes instal·lacions conveniades amb l’empresa barcelonina durant deu anys. DAMM treurà 20.000 botelles de 33 centílitres (‘mitjanes’) sota la marca Complot IPA, que fa referència al complot viscut entre Ajuntament, l’empresa, els productors i l’agrònom expert que van llençar la idea. Són 20.000 caixes de 24 ampolles de 33 centilitres, el 90 per cent del qual es distribuirà a Catalunya i el 10 per cent restant, a Espanya.

DAMM ha trobat a Prades el que Prades buscava després de cinc anys de proves, exprimentació, rebuig inicial dels productors i acord final. La paciència ha tingut una clara recompensa, i amb una graduacio de 6,6 surt al mercat un producte nou, res a veure amb els clàssics d’Estrella DAMM, molt afruitat i que compensa amb maridatge l’amargor del llúpul.

Les tendència del mercat demanen cerveses més amargues i això és justament el que proporciona el llúpul. A més, cada any el gust tindrà variacions en funció del clima, l’evolució de la planta i els factors agraris habituals.

La intenció de DAMM és que les actuals 8,5 hectàrees plantades a Prades acabin sent 50, amb un contracte durader amb els productors per generar una estabilitat. Actualment, l’empresa cervesera paga la totalitat de la producció amb un preu mínim assegurat, ha destacat la responsable de matèries primeres de DAMM, Anna Sues.

La nova marca de DAMM, feta a Prades. Foto: Tarragona21

El clima de Prades, la temperatura, el sòl i el fet que el llúpul ja creixia salvatgement pel terme van fet apostar l’Ajuntament, comandat per l’alcaldessa, Lídia Bargas, a incloure el llúpul dins el Pla Estratègic Prades 2020 “com a sortida econòmica per al poble”, una alternativa que s’ha demostrat viable, ha destacat Bargas. La idea inicial va venir de l’enginyer agrònom Josep Mari Mateo, vinculat a Prades  de tota la vida. L’Ajuntament va convocar el poble en 2014 per fer una pluja d’idees per tal de plasmar en propostes viables la necessitat de diversificació econòmica. Un segon producte que ha sorgit de la pluja d’idees ha estat la poma de Prardes, registrada i produïda, en dues varietats, per cinc productors de la vila i considerada de la millor qualitat de les existents.

“DAMM busca les matèries primeres en el territori, però el 90 per cent del lúpol es produeix a Lleó”, subratllava la representant de la firma cervesera en la presentació que s’ha fet del nou producte a Reus, producte que havia vist la seva posada de llarg en la recent edició d’Agroalimentària de Barcelona. Per tant, que el llúpul vingui del territori i no s’hagi d’anar a buscar fora forma part de la filosofia de DAMM. Però per fer-ho possible ha calgut primer convèncer els pagesos i després plantar diverses varietats fins observar quina s’hi adaptava més i feia força producció. Aquesta ha estat la Nugget.

J. Garcia